Styling, Interieur en Vormgeving - VOL

Voel jij je thuis in de wereld van interieur, design, (mode)styling en vormgeving? Volg je de laatste trends en ben je creatief? Wil jij de styling doen voor een merk, een festival, woonhuis, winkel of kantoor? Of ontwerpen maken voor winkeletalages, beurzen of corporate identity? Dan past de opleiding Styling, Interieur en Vormgeving bij jou!
De opleiding is vol voor het komende schooljaar & de inschrijving is gesloten.

Ruimtelijk Vormgever | 25212 | niveau 4 | 3 of 4 jaar | BOL

Meld je aan

Het beroep

Shopstylist

Als shopstylist ontwikkel je de vormgeving voor de beleving van een merk in een winkel. Je gebruikt kleuren, materialen, decors, beeld, licht en natuurlijk het product om deze beleving voor een consument vorm te geven. Je bent verantwoordelijk voor de inrichting van een winkel, een etalage of een productpresentatie. Als shopstylist ben je op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van mode, styling en social media. Die kennis en inzichten gebruik je voor onderscheidende vormgeving.

 

 

 

Kleur- en interieuradviseur

Als kleur- en interieuradviseur ga je opdrachtgevers adviseren. Dit kan een kleur- en/of interieuradvies zijn voor een woonruimte maar ook een kantoorruimte of horecagelegenheid. Je luistert naar de opdrachtgever en vertaalt de wensen en eisen naar een advies voor de indeling van de ruimte. Je geeft advies over het toepassen van kleur in de ruimte, materiaalgebruik, de styling en het gebruik van licht. Je volgt de trends op de voet en weet deze op een verrassende wijze te vertalen. Je kunt aan de slag als zelfstandig ondernemer, adviseur in een woonwinkel of aan het werk bij een ontwerpbureau.

 

 

Branddesigner

Als branddesigner werk je bijvoorbeeld bij een reclamebureau. Je ontwerpt huisstijlen, productpresentaties, verpakkingen, promotie-acties, commercials en webshops die passen bij de brand, ofwel het merk. Je bedenkt een idee (concept) en maakt keuzes in vormgebruik, kleur, beeld en typografie. Hierdoor ontstaat een ontwerp, waarmee een merk zich kan onderscheiden van anderen.

 

 

Wat leer je?

Je leert werken volgens ‘de ontwikkelcyclus van de creatieve industrie’. Zo ga je van opdracht naar onderzoek en van ontwerp naar realisatie en presentatie. Je leert gesprekken te voeren met de opdrachtgever. Tijdens lessen ga je de opdrachtgever/het merk verder onderzoeken en kijk je naar de doelgroep. Daarnaast krijg je veel les in creatieve vakken, zoals etaleren, het vormgeven van stands, 3D-printen, lasersnijden, fotografie en grafische teken- en ontwerpprogramma’s zoals Indesign, Photoshop en Cinema4D. Je bouwt hierdoor uitgebreide kennis van materialen op en leert technieken voor het maken moodboards, maquettes, displays, etalages en websites. Naast de creatieve vakken en marketing krijg je ook les in talen, rekenen, ondernemersvaardigheden en management.

In Beeld

Opbouw van de opleiding

Modulen en projecten
Je begint de opleiding met een brede oriëntatie en leert basisvaardigheden. Je krijgt creatieve en theoretische modulen aangeboden. Een module gaat over kennis of vaardigheden. Na een aantal weken ga je een project draaien waarin je de theorie en vaardigheden toepast. Zo’n project is een opdracht uit de beroepspraktijk. Denk hierbij aan de styling van een nieuw restaurant, een evenement of de vormgeving van een stand voor een beurs. Zo breng je bepaalde kennis en vaardigheden meteen in de praktijk. Daarnaast ervaar je welke eisen de beroepspraktijk stelt. Hiermee ontwikkel je een beroepshouding. Voor het project bepaal je zelf hoe je het wilt vormgeven. Ook leer je dat te verantwoorden, toe te lichten en te presenteren.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een voorkeur voor bepaalde beroepen, bijvoorbeeld voor etaleur, interieurontwerper of shopstylist. Hoe verder in de opleiding, des te meer volg je modulen en voer je projecten uit van jouw keuze.

Stage
Je loopt twee keer een half jaar stage. Je eerste stagebedrijf zoek je samen met de school, het tweede stagebedrijf zoek je zelf. De school zorgt voor achtervang. Als vakschool beschikken we over ruim voldoende stageplaatsen door onze goede relatie met bedrijven.

Duur van de opleiding
De opleiding Styling, Interieur en Vormgeving duurt vier jaar. Als je met kop en schouders boven de rest uitsteekt, mag je de opleiding ook versneld doen. 

MacBook
Tijdens de opleiding werk je op je eigen laptop. Deze gebruik je voor de creatieve vakken, marktonderzoek, schrijven van teksten, talen en rekenen. Voor inspiratie en aanvullende kennis maak je veel gebruik van het internet. Wij adviseren studenten een MacBook aan te schaffen, omdat het werken met Apple gebruikelijk is in de branche. Nimeto heeft een aantrekkelijk aanbod: meer dan 10% korting! Daarnaast biedt Nimeto de studenten technische ondersteuning.

Diploma
Met een diploma van Nimeto Utrecht ligt de wereld aan je voeten. Nimeto is een merknaam! De branche vraagt specifiek naar studenten met een diploma van Nimeto Utrecht. Met een diploma Styling, Interieur en Vormgeving heb je brede carrière mogelijkheden, een goede start dus! Op aansluitende hbo opleidingen zien ze je graag komen.

Aanmelden en toelating

Aanmelden
Aanmelden voor komend schooljaar is niet meer mogelijk. Aanmelden voor schooljaar 2020-2021 kan vanaf september 2019.

Intake
Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding én selecteren we, naast de juiste vooropleiding, op wettelijke, aanvullende toelatingseisen creatieve aanleg en ruimtelijk inzichtHet advies dat we je na de toelatingsprocedure geven is bindend; Nimeto beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten. 

Voor de opleiding Styling, Interieur en Vormgeving maak je een thuisopdracht en een schoolopdracht. Ook stel je een portfolio samen. 

TIP: begin vandaag al met het verzamelen en bewaren van werk. Zoals afbeeldingen, foto’s, teksten en filmpjes die je inspireren en stop het in je portfolio. Verzamel werk waar je trots op bent, waarmee jij jouw creativiteit laat zien en waardoor je geïnspireerd raakt.

Toelatingseisen
Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding geldt dat je één van de volgende diploma’s nodig hebt: theoretische leerweg, gemengde leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg. Als je van de havo afkomt, verlangen we minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo. Ook met een mbo niveau 2 of 3 diploma ben je toelaatbaar.

Let op: Aanmelden voor de opleiding SIV (schooljaar 2019-2020) is niet meer mogelijk.