Styling, Interieur en Vormgeving

Als ruimtelijk vormgeven jouw ding is, voel jij je zeker thuis bij Styling, Interieur & Vormgeving. De eerste twee jaar kijk je wat jou het beste ligt: ​​etalages, interieurs of stands ontwerpen, modestyling, branddesign, noem maar op. In het derde en vierde jaar focus je daarop. Met een diploma Styling, Interieur & Vormgeving heb je brede carrièremogelijkheden, een goede start dus!

Ruimtelijk Vormgever | 25811 | niveau 4 | 4 jaar | BOL

Meld je aan

Het beroep

Shopstylist

Als shopstylist ontwikkel je de vormgeving voor de beleving van een merk in een winkel. Je gebruikt kleuren, materialen, decors, beeld, licht en natuurlijk het product om deze beleving voor een consument vorm te geven. Je bent verantwoordelijk voor de inrichting van een winkel, een etalage of een productpresentatie. Als shopstylist ben je op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van mode, styling en social media. Die kennis en inzichten gebruik je voor onderscheidende vormgeving.

 

 

 

Kleur- en interieuradviseur

Als kleur- en interieuradviseur ga je opdrachtgevers adviseren. Dit kan een kleur- en/of interieuradvies zijn voor een woonruimte maar ook een kantoorruimte of horecagelegenheid. Je luistert naar de opdrachtgever en vertaalt de wensen en eisen naar een advies voor de indeling van de ruimte. Je geeft advies over het toepassen van kleur in de ruimte, materiaalgebruik, de styling en het gebruik van licht. Je volgt de trends op de voet en weet deze op een verrassende wijze te vertalen. Je kunt aan de slag als zelfstandig ondernemer, adviseur in een woonwinkel of aan het werk bij een ontwerpbureau.

 

 

Branddesigner

Als branddesigner werk je bijvoorbeeld bij een reclamebureau. Je ontwerpt huisstijlen, productpresentaties, verpakkingen, promotie-acties, commercials en webshops die passen bij de brand, ofwel het merk. Je bedenkt een idee (concept) en maakt keuzes in vormgebruik, kleur, beeld en typografie. Hierdoor ontstaat een ontwerp, waarmee een merk zich kan onderscheiden van anderen.

 

 

Wat leer je?

Je leert creatief denken en ruimtelijk vormgeven. Vanuit onderzoek ga je ideeën ontwikkelen die je vertaalt naar een ontwerp, visualisatie, een 3D-eindproduct en presentatie. Je leert je te verplaatsen in je opdrachtgever en bedenkt creatieve concepten en (ruimtelijke) oplossingen. Je leert hoe je dingen maakt: van maquette tot fotoreportage, van computervisualisatie tot 3D-print. Je gaat werken met de gangbare (Adobe) teken- en ontwerpprogramma’s en je loopt tijdens je opleiding twee keer een half jaar stage.

Alternatief aanbod

Creatieve Ruimtemakers 
Deze opleiding is te volgen in regulier onderwijs en in een nieuwe onderwijsvorm die wij Creatieve Ruimtemakers noemen. Hier heb je zelf de controle over jouw leerroute. Je leert door middel van challenges die je zelf bedenkt en uitvoert. Je krijgt coaching en vakinhoudelijke ondersteuning van docenten en een vaste coach. Stage loop je wanneer jij dat wil. Het is de meest vrije vorm van onderwijs die we aanbieden. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer!

 

Creatief Ontdekkingsjaar 
Wij snappen je keuzestress. Dat is ook de reden dat wij een speciaal jaar hebben ontwikkeld. Wij noemen dat een Creatief Ontdekkingsjaar. In één jaar kun je daar ontdekken wat jouw creatieve richting is.

Heb je korter dan een jaar nodig om te ontdekken wat bij je past, dan kun je ook doorstromen naar een van onze creatieve opleidingen. Het gaat erom dat jij uitvindt wat jij het leukst vindt, wat het beste bij je past én of het ook bij je past. Wil je meer weten over dit jaar? Klik hier! Of ben jij al helemaal overtuigd en wil je je aanmelden?

 

Aanmelden | Creatief Ontdekkingsjaar

 

 

In Beeld

Opbouw van de opleiding

Modulen en projecten
Je begint de opleiding met een brede oriëntatie en leert basisvaardigheden. Je krijgt creatieve en theoretische modulen aangeboden. Een module gaat over kennis of vaardigheden. Na een aantal weken ga je een project draaien waarin je de theorie en vaardigheden toepast. Zo’n project is een opdracht uit de beroepspraktijk. Denk hierbij aan de styling van een nieuw restaurant, een evenement of de vormgeving van een stand voor een beurs. Zo breng je bepaalde kennis en vaardigheden meteen in de praktijk. Daarnaast ervaar je welke eisen de beroepspraktijk stelt. Hiermee ontwikkel je een beroepshouding. Voor het project bepaal je zelf hoe je het wilt vormgeven. Ook leer je dat te verantwoorden, toe te lichten en te presenteren.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een voorkeur voor bepaalde beroepen, bijvoorbeeld voor etaleur, interieurontwerper of shopstylist. Hoe verder in de opleiding, des te meer volg je modulen en voer je projecten uit van jouw keuze.

Stage
Je loopt twee keer een half jaar stage. Je eerste stagebedrijf zoek je samen met de school, het tweede stagebedrijf zoek je zelf. De school zorgt voor achtervang. Als vakschool beschikken we over ruim voldoende stageplaatsen door onze goede relatie met bedrijven.

Duur van de opleiding
De opleiding Styling, Interieur en Vormgeving duurt vier jaar.

Laptop
Bij de opleiding Styling, Interieur en Vormgeving werken we veel met ontwerp-software. Deze software vraagt wat van je laptop aan snelheid en geheugen. Je kan bij ons uit de voeten met een Windows of een Macbook, net wat je zelf prettig vindt. Hieronder vind je de specificaties waar de laptop aan moet voldoen.

Laptop specificaties:
  • Minimaal Intel i5 / AMD Ryzen 5 / Apple M1
  • Minimaal 8 GB Ram, 256 GB [SSD]
  • Wi-Fi 802.11ac / 802.11ax
  • Windows 10 / macOS 11 Big Sur / macOS 10.15

Diploma
Met een diploma van Nimeto Utrecht ligt de wereld aan je voeten. Nimeto is een merknaam! De branche vraagt specifiek naar studenten met een diploma van Nimeto. Met een diploma Styling, Interieur en Vormgeving heb je brede carrière mogelijkheden, een goede start dus! Op aansluitende hbo opleidingen zien ze je graag komen.

Aanmelden en toelating

Toelatingseisen

Om je te kunnen aanmelden voor Styling, Interieur & Vormgeving heb je één van de volgende diploma's nodig:

· Vmbo: diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg

· Havo: ​​minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

· Mbo: diploma niveau 2 of 3

Aanmelden

Je kan je hier nu aanmelden voor het schooljaar 2022-2023. Na je aanmelding word je niet automatisch geplaatst. Als we de aanmelding en jouw digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intake.

Intake en toelatingseisen

Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. We selecteren daarnaast op de wettelijke toelatingseisen creatieve aanleg en ruimtelijk inzicht. Voor deze opleiding je een thuisopdracht en een schoolopdracht. Ook stel je een portfolio samen. Na je aanmelding hoor je hier meer over.

Na de toelatingsprocedure hoor je of je toegelaten wordt tot de opleiding.

TIP : Begin vandaag al met je portfolio. Bewaar afbeeldingen, foto's, teksten en filmpjes die je inspireren. Verzamel werk waar je trots op bent en waarmee jij jouw creativiteit laat zien.