Opleidingen

Heb jij een passie voor styling, kleur, techniek, vorm en materiaal? Ben je graag bezig met je handen, ontwerpen, inrichten, vormgeven, tekenen en schilderen? Vind je het leuk om oplossingen te bedenken? Dan is een creatieve, technische of ondernemende opleiding bij Nimeto Utrecht iets voor jou! Op onze vakschool kun je een opleiding volgen in de richting die het best bij je past: Vastgoed & Makelaardij, Vormgeving & Styling of Creatieve Techniek. Alle richtingen hebben verschillende studiejaren: 4 , 3 of 2 jaar. Individuele versneltrajecten zijn ook mogelijk. Bij opleidingen vind je alle informatie. Nieuwsgierig? Bezoek onsWe ontmoeten je graag!

 

Aanmelden en toelating

Wil je je aanmelden voor het nieuwe schooljaar dan kun je dit doen door het digitaal aanmeldingsformulier in te vullen. Deze vind je bij de opleiding van je keuze. Ook is het nog mogelijk het aanmeldingsformulier (pdf) te printen, in te vullen en op te sturen. Als we je aanmelding en een ingevuld digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een intake. Als je deze intake met goed gevolg hebt afgelegd word je geplaatst.

Je kunt je voor één opleiding aanmelden. Wanneer je wilt veranderen van opleiding vervalt de aanmelding voor de eerste opleiding. Op je aanmelding zijn de aanmeldingsvoorwaarden van toepassing.
Voor al onze opleidingen geldt een beperkt aantal plekken (numerus fixus). Voor specifieke informatie daarover klik je hier.

De intake en toelatingseisen verschillen per opleiding. Bij de opleiding van je keuze vind je hierover alle informatie.

Aanmelden voor 1 april

Studenten die zich willen aanmelden voor een mbo opleiding moeten dit uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende studiejaar doen. Houd er rekening mee dat sommige opleidingen eerder vol zitten. Indien de student zich aanmeld voor 1 april, voldoet aan de vooropleidingseisen en deelneemt aan de verplicht gestelde intake-activiteiten is sprake van toelatingsrecht. Indien de aanmelding is ontvangen na 1 april en/of als de student niet verschijnt bij de verplichte intakeactiviteiten, dan kan de student nog steeds worden toegelaten. Het recht om toegelaten te worden tot de gekozen opleiding is er dan echter niet. 

Wil je meer informatie over deze nieuwe wet, bekijk dan deze video:

Toelatingsprocedure
Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Hiervoor wordt door ons een intake of toelatingsonderzoek afgenomen. Voor de opleiding Styling, Interieur en Vormgeving (SIV) geldt dat je een toelatingsonderzoek moet doen. Tijdens het onderzoek selecteren we, naast de juiste vooropleiding, op wettelijke, aanvullende toelatingseisen creatieve aanleg en ruimtelijk inzichtHet advies dat we je na de toelatingsprocedure geven is bindend; Nimeto beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten.

Voor de overige opleidingen geldt dat je een intake aflegt. Voor deze opleidingen geldt de eis van creatieve aanleg niet. Uiteraard dien je wel de juiste vooropleiding te hebben en deel te nemen aan de intake. Na de intake ontvang je van ons een studiekeuzeadvies.

Lees hier meer over de aanmeldings- & toelatingsprocedure voor deze richtingen.

Onderwijs

Projectonderwijs
De combinatie van projectonderwijs en kennisoverdracht vormt in ons onderwijs de basis. De beroepspraktijk staat centraal. Daarom werk je aan praktijkopdrachten en projecten en volg je naast praktijklessen ook theorielessen.

BOL en BBL
Wij bieden zowel opleidingen aan in de beroepsopleidende leerweg (BOL) als in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij BOL-opleidingen is er sprake van een hele week school en wordt ervaring opgedaan in vaste stageperioden bij een erkend stagebedrijf. Men spreekt ook wel van dagonderwijs. Bij BBL-opleidingen op niveau 4 jaar ga je vier dagen per week aan het werk als ondernemer of werknemer en volg je één middag en avond per week lessen. Bij BBL-opleidingen op niveau 2 of 3 kunnen de lesdagen ook geclusterd zijn, voornamelijk in de winterperiode.

Individueel leertraject
Alles draait om het ontwikkelen van jouw competenties: kennis, vaardigheden en beroepshouding. We geven je ruimte om zelf te bepalen wat en hoe je wilt leren. Je kunt versnellen, verdiepen en verbreden. Hierdoor geef je deels je eigen leertraject vorm en ben je verantwoordelijk voor je eigen prestaties.

Passend onderwijs
Studeren aan een middelbare beroepsopleiding is misschien anders dan je gewend bent. De opleidingen zijn anders opgebouwd, je werkt zelfstandiger en je draagt meer eigen verantwoordelijkheid. Daarom is goede ondersteuning en begeleiding tijdens de jaren dat je bij ons bent van groot belang. Voor alle studenten bieden wij de volgende basisondersteuning:
• leren leren (studievoortgang, loopbaan, groepsbegeleiding, plannen, organiseren)
• leren leven (persoonlijke en gedragsproblematiek, schoolmaatschappelijk werk)
• leren kiezen (vervolgopleidingen)

Heb je een handicap, chronische ziekte of gedragsprobleem waardoor je wordt belemmerd in jouw leerproces, dan gaan we samen bepalen welke extra ondersteuning jij nodig hebt. In het digitaal doorstroomdossier kunnen jij en je mentor dit aangeven. Alléén als je van tevoren aangeeft dat je extra ondersteuning nodig hebt, kun je daar aanspraak op maken. Lees hier meer over extra ondersteuning.

Onderwijsovereenkomst
Iedereen die bij ons een opleiding volgt, ondertekent een onderwijsovereenkomst. Dit is een contract tussen jou en de school, waarin de verplichtingen staan die wij als school en jij als student moeten nakomen, zoals studiebegeleiding, stage en aanwezigheid. Klik hier voor de onderwijsovereenkomst.

Bevlogen studenten

Studiekosten

Kosten van de opleiding
De kosten voor het volgen van een voltijdsopleiding MBO opleiding (BOL) bij Nimeto Utrecht bestaan uit kosten voor de aanschaf van studieboeken, gereedschappen en materialen, jaarlijkse kosten voor licenties, (digitaal) lesmateriaal en voor de niveau 4 opleidingen een laptop. Deze kosten variëren per opleiding en per leerjaar. Het eerste jaar is het duurste jaar. Voor het eerste jaar variëren de kosten per opleiding voor studieboeken, gereedschappen en materialen tussen de €200 en €700. In het derde leerjaar is soms een extra pakketje gereedschappen en materialen nodig. Vanaf 18 jaar komt daar lesgeld aan het Ministerie van Onderwijs bij.
Klik hier voor uitgebreidere algemene informatie over de kosten van de niveau 2 + 3 opleidingen. Voor uitgebreidere algemene informatie over de kosten van de niveau 4 opleidingen, klik hier.


Lesgeld
Ben je 18 jaar of ouder dan betaal je lesgeld en heb je recht op studiefinanciering en een OV-chipkaart. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vind je alle informatie over het lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO en niet aan Nimeto Utrecht.

Ben je jonger dan 18 jaar dan hoef je geen lesgeld te betalen, maar je hebt wel recht op een OV-chipkaart. Vanaf 1 januari 2017 hebben ook mbo'ers jonger dan 18 jaar recht op een OV-chipkaart.

Tegemoetkoming kosten
Je ouders kunnen eventueel via DUO in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Dit is afhankelijk van de hoogte van het gezamenlijk inkomen van beide ouders. Ouders krijgen ook kinderbijslag. Alle informatie hierover vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Jaarlijkse kosten licenties en (digitaal) lesmateriaal
Bij de boeken die je gebruikt, is soms een digitale leeromgeving van toepassing. De bijbehorende licenties worden door Nimeto Utrecht centraal ingekocht en aan je doorberekend. Het gaat hierbij voornamelijk om vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Voor licentiekosten die niet centraal kunnen worden ingekocht, word je doorverwezen naar Surfspot, waar studenten tegen een gereduceerd tarief een licentie kunnen kopen. Het gaat hierbij om grafische programma's als ADOBE. De informatie hierover staat in het document over de specificaties en bestelprocedures van de laptops. Voor het door docenten zelf ontwikkeld (digitaal)lesmateriaal wordt, afhankelijk van je opleiding en richting, jaarlijks een bedrag van circa €150 in rekening gebracht.

Boeken en leermiddelen
Voor de aanschaf van (aanvullende) boeken en materialen hebben we met boekhandel Dragt afspraken gemaakt over levering, prijzen en kwaliteit. Hier kun je je (aanvullende) boeken en materialen online bestellen. Je bent uiteraard vrij om deze ergens anders te bestellen. De (aanvullende) boeken en materialen moeten echter wel aan professionele normen voldoen. 

Laptop
Als je een niveau 4 opleiding gaat volgen bij Nimeto Utrecht, moet je kunnen beschikken over een laptop. Wij adviseren studenten van de opleiding Projectmanager Vastgoedonderhoud, Kader- en Ondernemersopleiding en Restauratie en Decoratie een laptop met Windows aan te schaffen (bekijk hier de juiste specificaties).

Voor de overige niveau 4 opleidingen adviseert Nimeto Utrecht een Apple MacBook Pro 13" aan te schaffen. Bekijk hier de juiste specificaties en bestelprocedure. Nimeto Utrecht heeft met Amac afspraken gemaakt over korting en levering van de machine. Als je bent toegelaten tot Nimeto Utrecht en een inlogcode hebt ontvangen, kun je in de speciale webshop van Amac ten behoeve van studenten van Nimeto, je machine bestellen. Klik hier om naar de webshop te gaan.

Stage

Het is heel belangrijk, leerzaam én leuk dat je al tijdens je opleiding kennis maakt met je toekomstige beroep. Daarom loop je tijdens alle opleidingen één of twee stages. Op deze manier leer je je vaardigheden in de praktijk toe te passen.

Erkend leerbedrijf
De stageplaatsen die wij aanbieden zijn altijd bij erkende leerbedrijven. Je werkt altijd op basis van een contract en ontvangt veelal een stagevergoeding. Samen met je stagebegeleider zoek je een leuke, passende stageplaats. Om je stage zo goed mogelijk te laten verlopen maken we vooraf een aantal afspraken over begeleiding, beoordeling en vergoeding. Deze afspraken leggen we vast in een overeenkomst die wordt ondertekend door het leerbedrijf, door jou en door ons. 

Studenten lopen stage bij uiteenlopende bedrijven en organisaties. Voorbeelden van onze stagebedrijven zijn IKEA, de Bijenkorf, H&M, reclamebureaus voor binnen en buiten reclame, etalagebureau's, schildersbedrijven, decorbouwbedrijven, makelaars en interieurzaken. 

Vragen
Vragen over de stage kan je mailen naar info@nimeto.nl