Specialist Restauratie en Decoratie

Droom jij ervan om een echte ambachtsman of -vrouw te worden? Dingen te onderzoeken en uit te pluizen, maar ook lekker veel met je handen te werken? Bij de hands-on opleiding Specialist Restauratie & Decoratie ga je met oude en hypermoderne technieken en materialen werken om gebouwen en objecten (weer) mooi te maken.

Decoratie- en Restauratieschilder | 25036 | niveau 4 | 3 of 4 jaar | BOL

Meld je aan

Het beroep

Restauratie- en decoratieschilder

Als restauratie- en decoratieschilder beschilder je objecten die een decoratieve functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan muurschilderingen, meubels of objecten in een bepaalde kunst- of architectuurstijl. Een restauratie- en decoratieschilder houdt zich ook bezig met restauratie en renovatie, bijvoorbeeld het interieur van oude gebouwen en kerken. Je beheerst specialistische en authentieke schildertechnieken en je werkt met bladgoud, marmertechniek en houtimitaties. Als restauratie- en decoratieschilder ga je aan het werk bij gespecialiseerde restauratie- en schildersbedrijven of als zelfstandig ondernemer. 

Een praktijkvoorbeeld

Een van de gave dingen aan het beroep is het creëren van een decor voor een theaterprogramma of een film, een van de keuzedelen tijdens je opleiding. Zo maakten studenten het decor voor de film Elysium van filmmaker Chris Roest. Samen met deze opdrachtgever werden verschillende stappen in het proces in kaart gebracht om vervolgens in samenwerking met studenten Stand- en Decorbouw een set te creëren die aansloot bij de sfeer van de film. Van koud beton, afgebladderd patroonbehang, een lekkend plafond en een tegelwand tot het schilderen van een oude deur die een centrale rol speelt in de film. Nieuw materiaal met de uitstraling van een ruïne.

Wat leer je?

Bij Specialist Restauratie & Decoratie leer je hoe je gebouwen en objecten (weer) mooi maakt door ze te schilderen, te restaureren of te decoreren. Daarbij gebruik je ambachtelijke en moderne schildertechnieken. Je leert glas-in-lood zetten en objecten vergulden, en je doet verf-, kleur- en historisch onderzoek.

Decoraties schilderen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. In het derde jaar kun je je specialiseren, bijvoorbeeld in (schilderij)lijsten maken, trompe l’oeil-schilderen of 3D-objecten shapen of historisch onderzoek uitvoeren aan monumentale panden. Je loopt twee keer een half jaar stage en werkt mee aan interessante projecten in Nederland en daarbuiten

Alternatief aanbod

Creatieve Ruimtemakers 
Deze opleiding is te volgen in regulier onderwijs en in een nieuwe onderwijsvorm die wij Creatieve Ruimtemakers noemen. Hier heb je zelf de controle over jouw leerroute. Je leert door middel van challenges die je zelf bedenkt en uitvoert. Je krijgt coaching en vakinhoudelijke ondersteuning van docenten en een vaste coach. Stage loop je wanneer jij dat wil. Het is de meest vrije vorm van onderwijs die we aanbieden. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer!

 

Creatief Ontdekkingsjaar 
Wij snappen je keuzestress. Dat is ook de reden dat wij een speciaal jaar hebben ontwikkeld. Wij noemen dat een Creatief Ontdekkingsjaar. In één jaar kun je daar ontdekken wat jouw creatieve richting is.

Heb je korter dan een jaar nodig om te ontdekken wat bij je past, dan kun je ook doorstromen naar een van onze creatieve opleidingen. Het gaat erom dat jij uitvindt wat jij het leukst vindt, wat het beste bij je past én of het ook bij je past. Wil je meer weten over dit jaar? Klik hier! Of ben jij al helemaal overtuigd en wil je je aanmelden?

 

Aanmelden | Creatief Ontdekkingsjaar

IN BEELD

Opbouw van de opleiding

Je volgt eerst twee brede basisjaren. Daarin maak je kennis met alle basistechnieken en leg je een goede basis voor jouw vakmanschap. Naast praktisch werk is er altijd een theoretische component. Bijvoorbeeld een advies, calculatie of een rapport leren schrijven. Wat je leert tijdens de lesmodules breng je vier keer per jaar in de praktijk in projecten, soms als groep, vaak individueel. De projecten zijn gebaseerd op de praktijk en/of vinden plaats op locatie. Denk bijvoorbeeld aan (restauratie)schilderwerk aan een kerk of een monumentaal pand. In het derde en vierde leerjaar kies je zelf de keuzedelen waarmee je jouw kennis op restauratie of decoratiegebied verdiept en verfijnt. Het vierde leerjaar is het afstudeertraject. Dan ga je zelfstandig onderzoek doen en opdracht(en) uitvoeren.

Stage
Je loopt twee keer een stageperiode. In de 2e helft van het tweede jaar loop je zes maanden stage. In de 1e helft van het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in restauratie en/of decoratietechnieken. Je maakt dan kennis met de verschillende werkzaamheden en doet veel ervaring op. Je eerste stageperiode kun je samen met de school zoeken, de tweede zoek je zelf. Als vakschool beschikken we over ruim voldoende stageplaatsen door onze goede relatie met het bedrijfsleven.

Duur van de opleiding
De studieduur is 4 jaar. 

Wat kun je na deze opleiding?
Je bent een echte ambachtsman of -vrouw binnen dit fysieke beroep. Je werkt met je handen en maakt dingen mooier. Daarnaast heb je kennis opgedaan van oude systemen en ondergronden. Je kunt aan de slag als monumentaal schilder, restauratie- of decoratieschilder, als lijstenmaker of glazenier. Dit kan zowel zelfstandig of bij een gespecialiseerd bedrijf. Als specialist schilder voer je gave projecten uit in binnen- en buitenland, zoals het levensecht schilderen van decors voor film en theater, of de restauratie van monumentale gebouwen. Je verder specialiseren met een hbo-opleiding of doorstromen naar het kunstonderwijs kan natuurlijk ook.

Aanmelden en toelating

Toelatingseisen

Om je te kunnen aanmelden voor Specialist Restauratie & Decoratie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

· vmbo: diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg

· havo: minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

· mbo: diploma niveau 2 of 3

Aanmelden

Aanmelden voor het nieuwe schooljaar kun je hier doen. Vóór 1 april heb je de meeste kans dat er nog voldoende plek is. Je wordt niet automatisch geplaatst na je aanmelding. Als we de aanmelding en jouw digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intake.

Intake (online)

Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Je kunt ook eigen werk of inspiratiebeelden verzamelen en meebrengen. Zo zorgen we er samen voor dat jij de keuze maakt die het beste bij jou past. Na de intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.

TIP: Begin vandaag al met je (digitale) portfolio. Bewaar afbeeldingen, foto’s, teksten en filmpjes die je inspireren. Verzamel werk waar je trots op bent en waarmee jij jouw creativiteit laat zien.