Signmaking en Wayfinding

Wil jij jezelf creatief en technisch ontwikkelen? Ben jij enthousiast over een aansprekend logo op een gebouw of auto? Heeft het vormgeven met teksten, kleuren en beelden jouw interesse? En ben jij een bewonderaar van projecties of andere grote creatieve uitingen? Dan is de opleiding Signmaking en Wayfinding de kans voor jou om je weg te vinden in de wereld van sign. 

Signspecialist | 25215 | Niveau 4 | 3 of 4 jaar |BOL

Meld je aan

Het beroep

 

 

 

Junior Information Designer

Als Junior Information Designer werk je bijvoorbeeld voor een bureau dat is gespecialiseerd in wayfinding. Je ontwerpen zijn er op gericht mensen hun weg te laten vinden in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld voor een evenement, een busstation, stadion of concertzaal. Je doet onderzoek naar achtergronden, toepasbare technologie zoals licht, video of virtual reality. En maak je keuzes in vormgebruik, kleur, beeld en typografie. Hierdoor ontstaat een ontwerp dat ervoor zorgt dat mensen zonder al te veel moeite hun weg en terugweg kunnen vinden. Een Junior Information Designer begeeft zich in een wereld van creatie, innovatie en moderne techniek.

Sign Designer

Als Sign Designer ga je aan de slag voor een signbedrijf of werk je zelfstandig. Je krijgt te maken met een breed scala aan opdrachten op het gebied van signing voor bedrijven en organisaties. Van het ontwikkelen en plaatsen van een logo op een gebouw tot het ontwerpen en beletteren van informatieborden. Van het bedenken en realiseren van displays tot het maken van bouwborden. Je werk is dan ook zeer gevarieerd. Het ene moment werk je aan korte opdrachten voor lokale winkels. Het volgende moment ben je weken bezig met het creëren van een nationale billboardcampagne. Of ontwerp je een constructie voor een lichtreclame. Sign Designer is een creatief beroep met veel technische aspecten in een innovatief werkveld.

Sign Consultant

Als Sign Consultant ben je de belangrijkste schakel tussen de opdrachtgevers en het signbedrijf. Je bent commercieel ingesteld en kan de creatieve vertaling maken van de wensen van de opdrachtgever naar de mogelijkheden op het gebied van sign. Je bent bezig met het verbeteren van het productieproces en het aansturen, instrueren van een team van signmakers. Je bent goed op de hoogte van de nieuwste trends, innovaties en kansen op het gebied van sign, zodat je een advies kunt geven dat de opdrachtgever verder helpt in zijn specifieke situatie. Je geeft een optimale sign-oplossing voor zijn bedrijf of organisatie. De Sign Consultant is creatief, commercieel en technisch goed onderlegd.

Wat leer je?

Je leert hoe je van opdracht naar onderzoek en van ontwerp tot realisatie komt. Je werkt aan eenvoudige en aan complexe opdrachten. Het bedenken van een creatief concept en het ontwerpen van constructies. Je leert gesprekken te voeren met de opdrachtgever en hoe je binnen de kaders van een budget opdrachten uitwerkt. Creatieve lessen zoals vormgeven en lessen over techniek zijn onderdeel van je opleiding.

Je gaat werken met 2D- en 3D-printers, plotters, lasersnijders, grafische ontwerpprogramma’s zoals Illustrator en Photoshop, CAD- en VR-programma’s.  Aan het einde van de opleiding heb je uitgebreide kennis van materialen en technieken. Andere vakken die je krijgt zijn Nederlands, Engels, Rekenen, management en ondernemersvaardigheden.

Download hier onze digitale brochure van de opleiding Signmaking en Wayfinding.

In beeld

Opbouw van de opleiding

Modulen en projecten
Je begint de opleiding met een brede oriëntatie en leert basisvaardigheden. Je krijgt creatieve technische en theoretische modulen aangeboden. Een module gaat over kennis of vaardigheden. Na een aantal weken ga je een project draaien waarin je de theorie en vaardigheden toepast. Zo’n project is een opdracht uit de beroepspraktijk. Zo breng je bepaalde kennis en vaardigheden meteen in de praktijk. Daarnaast ervaar je welke eisen de beroepspraktijk stelt. Voor het project bepaal je zelf hoe je het gaat aanpakken. Ook leer je dat te verantwoorden, toe te lichten en te presenteren.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een voorkeur voor bepaalde beroepen, bijvoorbeeld voor Information Designer, Sign Designer of Sign Consultant. 

Stage
Je loopt twee keer een half jaar stage. Je eerste stagebedrijf zoek je samen met de school, het tweede stagebedrijf zoek je zelf. Als vakschool beschikken we over ruim voldoende stageplaatsen door onze goede relatie met bedrijven.

Duur van de opleiding
De opleiding Signmaking en Wayfinding duurt vier jaar. Wanneer je na een half jaar met kop en schouders boven de rest uitsteekt, mag je de opleiding ook in drie jaar doen. Veel havo-leerlingen maken hiervan gebruik.

Macbook
Tijdens de opleiding werk je op je eigen laptop. Deze gebruik je voor de creatieve en technische vakken, onderzoeken, schrijven van teksten, talen en rekenen. Voor inspiratie en aanvullende kennis maak je veel gebruik van het internet. Wij adviseren studenten een Macbook aan te schaffen, omdat het werken met Apple gebruikelijk is in de branche. Nimeto Utrecht heeft een aantrekkelijk aanbod: meer dan 10% korting! Daarnaast biedt Nimeto Utrecht de studenten technische ondersteuning.

Diploma
Met een diploma van Nimeto Utrecht ligt de wereld aan je voeten. Nimeto is een merknaam! De branche vraagt specifiek naar studenten met een diploma van Nimeto Utrecht. Met een diploma Signmaking en Wayfinding heb je brede carrièremogelijkheden, een goede start dus! Op aansluitende hbo-opleidingen zien ze je graag komen.

Aanmelden en toelating

Aanmelden voor het nieuwe schooljaar doe je door het digitaal aanmeldingsformulier in te vullen. Het formulier opent in een nieuw scherm of tabblad. Als we je aanmelding en een digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een intake. Na de intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.

Intake
Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Op deze manier komen we erachter of de opleiding bij je past. Voor de opleiding Signmaking en Wayfinding geldt ook dat de intake bestaat uit het maken van een thuisopdracht en een schoolopdracht.

TIP: begin met het verzamelen en bewaren van werk. Zoals afbeeldingen, foto’s, teksten en filmpjes die je inspireren en stop het in je (digitale) portfolio. Verzamel werk waar je trots op bent en waardoor je geïnspireerd raakt.

Toelatingseisen
Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding geldt dat je één van de volgende diploma’s nodig hebt: theoretische leerweg, gemengde leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg. Wanneer je van de havo komt, verlangen we minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo. Ook met een mbo niveau 2 of 3 diploma ben je toelaatbaar.