Signmaking en Wayfinding

Het vormgeven van de grafische communicatie in de wereld om jou heen. Dat is wat je gaat leren als je bij ons de opleiding Signmaking & Wayfinding komt volgen.

Zodra je de voordeur uitstapt, begint de wereld die je gaat vormgeven en stylen (urban styling). Wat je je daarbij moet voorstellen? Kijk maar eens naar de belettering van een etalage, de lichtreclame van je favoriete kledingwinkel, de bewegwijzering (wayfinding) op het treinstation en het vliegveld. Of in de dierentuin of het pretpark. De reclame boodschappen op de bus of tram die langs komt rijden. Het is echt overal om je heen. En dat wordt door mensen bedacht en gemaakt.

Signing kan ook digitaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan het grote digitale bord bij het bestellen van een hamburger, het plannen van een Googlemaps route op je telefoon, de motion graphic designs die draaien op de beeldschermen in de etalages van winkels of de digitale reclameborden langs sportvelden. Wat dacht je van de flitsende video’s die met projection mapping worden geprojecteerd bij festivals of presentaties. Allemaal zaken die je bij deze opleiding van Nimeto leert.

Je loopt voorop en zorgt met jouw werk ervoor dat het corporate design van bedrijven goed terugkomt in de (digitale) communicatie en dat mensen de juiste weg weten te vinden. Een brede en veelzijdige opleiding die gericht is op de toekomst.

Signspecialist | 25634 | Niveau 4 | 3 of 4 jaar | BOL

Meld je aan

Het beroep

 

 

 

Wayfinding Vormgever (Junior)

Als wayfinding vormgever werk je bijvoorbeeld voor een bureau dat gespecialiseerd is in bewegwijzering. De (digitale) ontwerpen zijn er op gericht mensen hun weg te laten vinden in de openbare ruimte. Denk aan bewegwijzering voor een evenement, festival, ziekenhuis, stadion of concertzaal. Je doet onderzoek naar wayfindingstrategieën, omgeving, doelgroepen en toepasbaarheid van technologieën zoals licht, video of virtual reality. Je maakt ontwerpkeuzes die gaan over vormgebruik, kleur, beeld en typografie. Uiteraard altijd passend binnen de omgeving of een bestaande huisstijl. Een junior wayfinding vormgever begeeft zich in de wereld van ontwerp, creatie, innovatie en moderne technieken.

Sign Specialist

Als sign specialist ga je aan de slag voor een signbedrijf of werk je zelfstandig als ondernemer. De opdrachten die je krijgt zijn heel divers. Dat gaat van het ontwerpen van sign objecten binnen een huisstijl tot het ontwerpen en beletteren van informatieborden of etalages. Het ene moment werk je aan korte (ontwerp-)opdracht, het volgend moment ben je bezig met een complexe constructie voor een lichtreclame of werk je met een groot team aan een nationale billboardcampagne. Een sign specialist heeft gevoel voor constructies en materialen en ontwikkeld talent voor vormgeving.

Digital Signmaker

Als digital signmaker werk je aan de digitale wereld van morgen. Als zelfstandig ondernemer of in dienst van een bureau dat zich bezig houdt met motion graphics of digital display ontwerp. Zo ontwerp je een 3D animatie voor een productpresentatie of werk je aan een digitaal reclamebord in een winkelcentrum of zorg je voor een spetterende videowall bij een beurspresentatie. Je hoeft jou niets meer uit te leggen over digitaal ontwerpen. Als digital signmaker heb je de nieuwste technieken goed onder de knie en maak je indruk met jouw ontwerpen en creaties.

Wat leer je?

Je leert hoe je van opdracht naar onderzoek en van ontwerp tot eindproduct komt. Je gaat aan de slag met de nieuwste (digitale) technieken, programma’s en materialen. Je leert de vraag van jouw opdrachtgever binnen een budget te vertalen in creatieve concepten en (complexe) constructies.

Aan het eind van je opleiding heb je veel materiaalkennis en kun je uit de voeten met gangbare én innovatieve technieken voor grafisch ontwerp, belettering, lichtreclame, motion graphics en (digitale) bewegwijzering. Je loopt twee keer een half jaar stage.

Alternatief aanbod

Creatieve Ruimtemakers 
Deze opleiding is te volgen in regulier onderwijs en in een nieuwe onderwijsvorm die wij Creatieve Ruimtemakers noemen. Hier heb je zelf de controle over jouw leerroute. Je leert door middel van challenges die je zelf bedenkt en uitvoert. Je krijgt coaching en vakinhoudelijke ondersteuning van docenten en een vaste coach. Stage loop je wanneer jij dat wil. Het is de meest vrije vorm van onderwijs die we aanbieden. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer!

 

Creatief Ontdekkingsjaar 
Wij snappen je keuzestress. Dat is ook de reden dat wij een speciaal jaar hebben ontwikkeld. Wij noemen dat een Creatief Ontdekkingsjaar. In één jaar kun je daar ontdekken wat jouw creatieve richting is.

Heb je korter dan een jaar nodig om te ontdekken wat bij je past, dan kun je ook doorstromen naar een van onze creatieve opleidingen. Het gaat erom dat jij uitvindt wat jij het leukst vindt, wat het beste bij je past én of het ook bij je past. Wil je meer weten over dit jaar? Klik hier! Of ben jij al helemaal overtuigd en wil je je aanmelden?

 

Aanmelden | Creatief Ontdekkingsjaar

In beeld

Opbouw van de opleiding

Modulen en projecten

Je start met een brede oriëntatie. In creatieve en theoretische lesmodules krijg je basisvaardigheden en kennis aangeboden. Na en aantal weken ga je aan de slag met wat je hebt geleerd. Je werkt (alleen of met een groepje) aan een project: een opdracht uit de beroepspraktijk. Je past direct toe wat je in de lesmodule hebt geleerd en je ervaart welke eisen de beroepspraktijk stelt. Je bepaalt zelf hoe je zo’n project aanpakt. Ook leer je jouw aanpak te verantwoorden, je werk toe te lichten en te presenteren aan de opdrachtgever. Zo ontwikkel je een goede beroepshouding.

Tijdens de opleiding krijg je een voorkeur een bepaalde richting, bijvoorbeeld voor wayfinding vormgever, sign specialist of digital signmaker. Hoe verder je komt, des te meer stem je de lesmodulen en projecten die je kiest af op die voorkeur.


Stage
Je loopt twee keer een half jaar stage. Je eerste stagebedrijf zoek je samen met school, het tweede zoek je zelf. Als vakschool beschikken we over ruim voldoende stageplaatsen door onze goede relatie met bedrijven.

Duur van de opleiding
De opleiding Signmaking en Wayfinding duurt vier jaar.

MacBook
Tijdens de opleiding werk je op je eigen laptop voor de creatieve vakken, marktonderzoek, schrijven van teksten, talen en rekenen, etc.. Je gebruikt internet veel voor inspiratie en informatie. Wij adviseren je een MacBook te gebruiken, omdat het werken met Apple gebruikelijk is in de branche. Nog geen MacBook? Als Nimeto-student krijg je korting bij onze leverancier.

Wat kun je na deze opleiding?
Als sign- en wayfindingspecialist ben je een creatieve en innovatieve ruimtemaker. Jouw werk zorgt ervoor dat anderen nu en in de toekomst de juiste weg weten te vinden in een drukke (digitale) wereld. Je bent klaar voor diverse creatieve en eigentijdse beroepen, zoals junior information designer, sign designer of sign consultant. Je hebt in je opleiding veel geleerd over ondernemerschap, dus misschien ben je wel enthousiast geworden om in de toekomst een eigen bedrijf starten.

Aanmelden en toelating

Toelatingseisen

Om je te kunnen aanmelden voor Signmaking & Wayfinding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

· vmbo: diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg

· havo: minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

· mbo: diploma niveau 2 of 3

Aanmelden

Aanmelden voor het nieuwe schooljaar kun je hier doen. Vóór 1 april heb je de meeste kans dat er nog voldoende plek is. Je wordt niet automatisch geplaatst na je aanmelding. Als we de aanmelding en jouw digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intake.

Intake (online)

Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Zo zorgen we er samen voor dat jij de keuze maakt die het beste bij jou past. Na de intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.

Voor de opleiding Signmaking & Wayfinding maak je een thuisopdracht en een schoolopdracht. Na je aanmelding hoor je hier meer over.

TIP: Begin vandaag al met je (digitale) portfolio. Bewaar afbeeldingen, foto’s, teksten en filmpjes die je inspireren. Verzamel werk waar je trots op bent en waarmee jij jouw creativiteit laat zien.