Schilder

Onze opleiding is de top opleiding van Midden-Nederland. Ben jij die toekomstige vakman/-vrouw? Heb je de ambitie om in de toekomst binnen de schildersbranche voor een mooi bedrijf te werken, of om in de toekomst zelfstandig ondernemer te worden? Dan past de opleiding Schilder perfect bij jou!   

Schilder | 25589 | Gezel Schilder | 25588 | niveau 2 of niveau 3 | 2 of 3 jaar |BOL en BBL

Meld je aan

Het beroep

Schilder

Als Schilder werk je in de onderhoudsbranche op verschillende locaties. Je verzorgt het binnen- en buitenschilderwerk van onder andere gebouwen en woningen. Als schilder moet je meerdere schildertechnieken beheersen en kunnen toepassen op verschillende ondergronden. Denk dan bijvoorbeeld aan hout, metaal, kunststof en beton. 

Gezel schilder

Als Gezel Schilder ben je breed inzetbaar. Naast het basis schilderwerk, pas je ook complexere schildertechnieken toe. Denk bijvoorbeeld aan beglazingsystemen of wanden en plafonds op verschillende manieren afwerken. Andere voorbeelden:  het toepassen van houtrotreparatie en renovatie. In deze opleiding leer je ook   projecten begeleiden, begroten en aansturen. 

Wat leer je?

Schilderen is een ambachtelijk en uitvoerend beroep. We leren je om met verschillende soorten verf en gereedschappen te werken en toe te passen. Je krijgt les in binnen- en buitenschildertechniek, kleur- en verftechniek, veiligheidstechniek, glaszetten en wandbekleding. 

 

 

s1
s5
s7
s10

In Beeld

Opbouw van de opleiding

In het eerste jaar maak je kennis met de basistechnieken van het schildersvak. In het voorjaar ga je voor het eerst op stage. Na positieve afronding van het eerste jaar ga je door naar het tweede jaar. In het tweede jaar (examenjaar) zijn de opdrachten moeilijker en word er meer zelfstandigheid en professionaliteit van je verwacht. Naast de kwalificatie eisen wordt dit jaar uitgebreid met de toepassing houtrot, VCA, diverse bedrijfsworkshops en het regelmatig bezoeken van beurzen en bedrijven. Ook in dit jaar is er in het voorjaar weer een stageperiode. Na het behalen van alle schilders kwalificaties ben je beroeps bekwaam en kun je aan de slag!

Na de tweejarige opleiding tot Schilder (niveau 2) kun je de opleiding tot Gezel Schilder (niveau 3) gaan volgen. In dit derde jaar werk je grotendeels aan binnen en buiten projecten. Je moet zelfstandig kunnen werken, leiding geven en alle schildertechnieken beheersen. Ook uitgebreide en moeilijkere opdrachten zoals houtrotreparatie en deelvervanging moet je onder de knie hebben.

Vakken zoals ondernemersvaardigheden, VCA vol, BHV en calculatie zorgen voor extra verbreding.

Stage
De stage bij de BOL opleiding schilder vindt plaats in het voorjaar en duurt tien tot twaalf weken. De stagebedrijven moeten erkende leerbedrijven zijn. We zoeken samen met iedere student een geschikte stageplek.

Studenten van de BBL opleiding zijn in loondienst bij een erkend leerbedrijf. In dat geval werk je 4 dagen in de week bij jouw eigen bedrijf en ga je 1 dag per week naar school.

Duur van de opleiding
De opleiding Schilder hebben we in een tweejarige BOL of BBL opleiding op niveau 2. Doe je daarna de BBL opleiding Gezel Schilder niveau 3 dan kun je deze in 1 jaar halen. Bij de BOL opleiding voor Schilder van 2 jaar, zit je tot de stage 5 dagen per week op school. Bij BBL ga je één dag per week naar school. Dit is op dinsdagmiddag en -avond van 13.30 tot 20.30 uur.

Diploma
Met een diploma van Nimeto Utrecht ligt de wereld aan je voeten. Nimeto is een merknaam! De branche vraagt specifiek naar studenten met een diploma van Nimeto Utrecht. Met het Schilder diploma (niveau 2) heb je bewezen dat je geschikt bent voor het bedrijfsleven en klaar bent voor een mooie baan binnen de schilders branche. Met het Gezel Schilder diploma (niveau 3) heb je bewezen zelfstandig en leidinggevend te kunnen functioneren. Je kunt je eigen projecten uitvoeren en begeleiden.

Aanmelden en toelating

Aanmelden
Aanmelden voor het nieuwe schooljaar? Vul het digitale aanmeldingsformulier in voor de BOL opleiding Schilder (niveau 2) of BBL opleiding Gezel Schilder (niveau 3). Het formulier opent in een nieuw scherm of tabblad. Zodra we je aanmelding en een digitaal doorstroomdossier ontvangen, word je uitgenodigd voor een intake. Na deze intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.

Intake
Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Op deze manier komen we erachter of de opleiding bij je past. Het is ook altijd zinvol én leuk om eigen werk of foto’s mee te nemen.

Toelatingseisen
Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding Schilder moet je minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbaar diploma op niveau 1 hebben. Je volgt eerst de opleiding Schilder en kunt daarna de opleiding Gezel Schilder volgen.