Media en Communicatie

Ben jij de multimediaspecialist van de toekomst? Hou je van video en fotografie, social media, blogs, vlogs en flitsende magazines? Dan past de 3-jarige opleiding Media en Communicatie bij jou!

Mediaredactiemedewerker | 25200 | niveau 4 | 3 jaar | BOL

Meld je aan

Het beroep

Media director

Eén van de vele mediaberoepen van de toekomst is media director. Het is voor bedrijven, merken en mensen belangrijk om goed op internet vertegenwoordigd te zijn. Dan moet je als media director niet alleen je eigen media-uitingen beheren, maar ook kans zien invloed te hebben op die van anderen. Daarom ben jij als media director of webcare-specialist constant bezig met social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Steeds meer bedrijven en non-profitorganisaties vragen naar en hebben behoefte aan deskundigen op dit gebied.

Contentspecialist

Als contentspecialist ben je bezig met het maken van boeiende content; het toverwoord van de hedendaagse media. Je maakt magazines met video’s en foto’s. Soms ben je op pad, met je camera. Soms zit je achter je computer om een fraaie interactieve productie voor te bereiden en samen te stellen.

Communicatiemedewerker

Je communiceert een heldere boodschap in beeld én tekst. Elk bedrijf heeft medewerkers nodig die dat kunnen. Een interactief magazine of een aantrekkelijke video, een nieuwsbrief of spetterende fotografie: nu de hele wereld communiceert zijn er steeds meer professionals nodig. Een communicatiemedewerker moet een echte duizendpoot zijn. 

Wat leer je?

Omdat je een media-duizendpoot zult worden, leer je heel veel verschillende mediavaardigheden. De belangrijkste drie pijlers zijn video, fotografie en tekst. Je leert video’s voorbereiden, maken en monteren. Je leert fotoreportages voorbereiden, maken en bewerken. En je leert korte en pakkende (media)teksten te schrijven en grafisch vorm te geven.

Maar er is veel meer. Je bent op de hoogte van de recente ontwikkelingen en je maakt kennis met de nieuwste mediatoepassingen. Je leert strategisch om te gaan met social media, blogs en webmagazines maken, maar ook nieuwsbrieven samenstellen. Vanzelfsprekend leer je diverse interviewtechnieken en journalistieke basisregels. Omdat veel magazines gericht zijn op nieuws en lifestyle, leer je eigentijdse trends te vertalen naar mediaproducties. Naast les in mediavaardigheden, volg je ook vakken als styling, marketing en trendwatching.

MC8
MC7
MC6
MC1

In Beeld

Opbouw van de opleiding

Modulen en projecten
Je begint de opleiding met een brede oriëntatie en leert basisvaardigheden. Hiervoor krijg je creatieve en theoretische modulen aangeboden. Een module gaat over kennis of vaardigheden Na een aantal weken ga je een project draaien, waarin je de theorie en vaardigheden toepast. Zo’n project is een opdracht uit de beroepspraktijk. Hierbij kun je denken aan het maken van een magazine of het opzetten van een mediacampagne. Zo breng je meteen opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk. En ervaar je welke eisen de beroepspraktijk stelt. Voor het project bepaal je zelf hoe je het wilt vormgeven. Ook leer je dat te verantwoorden, toe te lichten en te presenteren.

Stage
Je loopt twee keer een half jaar stage. Je eerste stagebedrijf zoek je samen met de school, het tweede stagebedrijf zoek je zelf. De school zorgt voor achtervang. Als vakschool beschikken we over ruim voldoende stageplaatsen door onze goede relatie met bedrijven.

Duur van de opleiding
De opleiding Media en communicatie duurt 3 jaar.

Macbook
Tijdens de opleiding werk je op je eigen laptop. Deze gebruik je voor de creatieve vakken, marktonderzoek, schrijven van teksten, talen en rekenen. Voor het opdoen van inspiratie en aanvullende kennis maak je veel gebruik van het internet. Wij adviseren studenten een Macbook aan te schaffen, omdat het werken met Apple gebruikelijk is in de branche. Nimeto Utrecht heeft een aantrekkelijk aanbod: meer dan 10% korting! Daarnaast biedt Nimeto Utrecht de studenten technische ondersteuning en geldt bij Media en communicatie dat mobiele communicatie een speerpunt is. Wij zien mobiele communicatie als belangrijk voor de toekomst en de mobiele telefoon als het kloppend hart van veel communicatie. Dat betekent dat we er vanuit gaan dat je beschikt over een recente smartphone.

Diploma
Met een diploma van Nimeto Utrecht ligt de wereld aan je voeten. Nimeto is een merknaam! De branche vraagt specifiek naar studenten met een diploma van Nimeto Utrecht. Met een diploma Media en communicatie heb je brede carrière mogelijkheden, een goede start dus! Op aansluitende hbo-opleidingen zien ze je graag komen. Er is een goede aansluiting met de audiovisuele richtingen op de kunstacademies en het populaire Communication en Multimedia Design.

Aanmelden en toelating

Brochure Styling & Vormgeving

Aanmelden?

De opleiding Media en Communicatie voor schooljaar 2018/2019 zit vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Aanmelden voor het nieuwe schooljaar doe je door het digitaal aanmeldingsformulier in te vullen. Het formulier opent in een nieuw scherm of tabblad. Ook is het nog mogelijk het aanmeldingsformulier (pdf) te printen, in te vullen en op te sturen. Als we je aanmelding en een digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een intake. 

Intake
Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Op deze manier komen we erachter of de opleiding bij je past. Daarnaast toetsen we ook je basiskennis taal. Na de intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.

Voor de opleiding Media en communicatie maak je een thuisopdracht en een schoolopdracht. Ook stel je een portfolio samen.

TIP: begin vandaag al met het verzamelen en bewaren van werk.  Zoals plaatjes, foto’s, teksten en filmpjes die je inspireren en stop het in je (digitale) portfolio. Verzamel werk waar je trots op bent, waarmee jij jouw creativiteit laat zien en waardoor je geïnspireerd raakt.

Toelatingseisen
Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding geldt dat je één van de volgende diploma’s nodig hebt: theoretische leerweg, gemengde leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg. Als je van de havo afkomt, verlangen we minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo. Ook met een mbo niveau 2 of 3 diploma ben je toelaatbaar.