(Allround) Stand- en Decorbouwer

Vind je het gaaf om grote stands op beurzen of evenementen te bouwen? Of decors in het theater? Vind je het een uitdaging om te reizen en op wisselende tijden te werken? Wil je misschien een eigen bedrijf starten of voorman worden? Dan past de opleiding (Allround) Stand- en Decorbouwer helemaal bij jou!

Stand- en Decorbouwer | 25217 | Allround Stand- en Decorbouwer | 25216 | niveau 2 en niveau 3 | 2 of 3 jaar | BOL en BBL

Meld je aan

Het beroep

Stand- en decorbouwer

Als stand- en decorbouwer maak je stands en decors voor op beurzen of evenementen. Je produceert alle onderdelen voor een stand of decor, bouwt deze en werkt hem af in de werkplaats. Vervolgens zorg je voor het transport van de onderdelen en de opbouw op locatie. Na afloop van een beurs of evenement zorg je voor de afbouw en het vervoer.

Allround stand- en decorbouwer

Een allround stand- en decorbouwer stuurt een team aan en is verantwoordelijk voor moeilijkere opdrachten. Een baan vind je bij stand- en decorbouwbedrijven of je gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer. 

Wat leer je?

Je leert zowel handmatig als machinaal houten constructies maken. Denk hierbij aan decors en beursstands. Je leert werken met verschillende systeemelementen en afwerkingen zoals schilderen, stofferen en behangen. Naast de creatieve vakken krijg je ook les in vaktekenen, Basis VCA, rekenen en talen.

Na de 2-jarige opleiding Stand- en Decorbouwer nog een extra jaar volgen? Dat kan. Je gaat dan voor het diploma Allround Stand- en Decorbouwer. Tijdens dit derde jaar werk je aan uitgebreide en moeilijkere opdrachten, zoals grote en gebogen constructies. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf en maakt kennis met het beroep in de praktijk. Naast de creatieve vakken krijg je les in veilig werken en communicatieve- en ondernemersvaardigheden. 

SD1
SD4
SD2
SD5
SD3

In Beeld

Opbouw van de opleiding

Het eerste jaar ga je fulltime naar school en werk je aan diverse binnen en buitenschoolse opdrachten. In het begin makkelijke, daarna steeds moeilijker. Je leert werken met alle machines en gereedschappen in workshops. Het tweede jaar start je met een lange stageperiode gevolgd door een praktijk examen.

Stage
De stageperiode begint in september als de scholen weer starten. Het gaat om een fulltime stage waarbij je 1 of 2 keer terug komt naar school. Samen met je mentor ga je op zoek naar een stagebedrijf dat bij je past en dicht in de buurt van je woonplaats is gevestigd. In de stageperiode leer je sociale aspecten als op tijd komen, werken in teamverband en doorzetten. Het technische gedeelte komt elke dag aan bod. De stageperiode duurt tot ongeveer medio januari.

Duur van de opleiding
De opleiding tot Stand- en Decorbouwer duurt twee jaar. Wil je de opleiding Allround Stand- en Decorbouwer gaan doen dan duurt deze drie jaar. Waarbij je het 3e jaar ook in de BBL variant kunt volgen.

Diploma
Met een diploma van Nimeto Utrecht ligt de wereld aan je voeten. Nimeto is een merknaam! De branche vraagt specifiek naar studenten met een diploma van Nimeto Utrecht. De meeste gediplomeerden gaan aan de slag bij stand- en decorbedrijven of schrijven zich in als kleine zelfstandige. Met het diploma Stand- en Decorbouwer kun je ook binnen Nimeto nog doorstromen naar een niveau 4 opleiding.

Aanmelden en toelating

Aanmelden?
Aanmelden voor het nieuwe schooljaar doe je door het digitaal aanmeldingsformulier in te vullen voor de opleiding Stand- en Decorbouwer (niveau 2) of Allround Stand- en Decorbouwer (niveau 3). Het formulier opent in een nieuw scherm of tabblad. Als we je aanmelding en een digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een intake. Na de intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.

Intake
Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Op deze manier komen we erachter of de opleiding bij je past. Het is ook altijd zinvol en leuk om eigen werk of foto’s mee te nemen.

Toelatingseisen
Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding geldt dat je minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbaar diploma op niveau 1 moet hebben.