(Allround) Stand- en Decorbouwer

Decors maken voor een theatervoorstelling of festival, een attractie bouwen voor een themapark of een stand ontwikkelen voor op een beurs... Bij (Allround) Stand- & Decorbouwer (BOL/BBL) leer je het allemaal (en nog veel meer). Een opleiding voor jongens én meiden, waarmee je sterk staat op de arbeidsmarkt.

Stand- en Decorbouwer | 25217 | Allround Stand- en Decorbouwer | 25216 | niveau 2 en niveau 3 | 2 of 3 jaar | BOL en BBL

Meld je aan

Het beroep

Als stand- en decorbouwer maak je stands en decors voor beurzen of evenementen. Je maakt alle onderdelen voor een stand of decor en werkt deze af in de werkplaats. Vervolgens zorg je voor het transport van de onderdelen en de opbouw op locatie. Na afloop van een beurs of evenement zorg je voor de afbouw en het vervoer terug.

 

 

Stand- en decorbouwer

Als stand- en decorbouwer maak je stands en decors voor op beurzen of evenementen. Je produceert alle onderdelen voor een stand of decor, bouwt deze en werkt hem af in de werkplaats. Vervolgens zorg je voor het transport van de onderdelen en de opbouw op locatie. Na afloop van een beurs of evenement zorg je voor de afbouw en het vervoer.

Heb je voldoende ervaring en een baan (of zicht op een baan), dan kun je deze opleiding ook volgen in BBL-onderwijs (4 dagen werken, 1 dag naar school). Wil je hier meer over weten? Bel of mail dan naar Wendy Eilers, via 030- 2714624 of via w.eilers@nimeto.nl

Allround stand- en decorbouwer

Een allround stand- en decorbouwer stuurt een team aan en is verantwoordelijk voor moeilijkere opdrachten. Een baan vind je bij stand- en decorbouwbedrijven of je gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer. 

Heb je al een baan en wil je werken en leren combineren? Of wil je toch graag een officieel diploma, naast je praktijkkennis? Deze opleiding tot Allround Stand- en decorbouwer kun je bij Nimeto ook volgen in BBL-onderwijs (4 dagen werken, 1 dag naar school). De eerste 2 jaar jaar leer je voor Stand en decorbouwer en in het 3e jaar specialiseer je jezelf tot Allround Stand- en decorbouwer. De opleiding duurt 3 jaar. Heb je interesse, bel of mail naar Wendy Eilers via 030 - 2714624 of via w.eilers@nimeto.nl

Wat leer je?

Stand- & Decorbouwer (BOL-BBL)

Je leert allerlei constructies maken, met de hand en met (moderne) machines. Dat doe je soms zelfstandig, soms in een team. Daarnaast werk je mee aan projecten voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld een beursstand voor een bedrijf of decors voor een voorstelling of evenement. Je oefent met allerlei afwerkingen zoals schilderen, stofferen, behangen en signing. Naast de creatieve vakken krijg je ook vaktekenen, VCA basis, rekenen en talen. In de BOL-variant ga je vijf dagen per week naar school, en in het tweede jaar loop je vijf maanden stage. Wil je liever meteen gaan werken en toch een beroepsdiploma halen? Dan kun je een baan zoeken bij een erkend leerbedrijf en de opleiding als BBL-traject doen: vier dagen werken, één dag naar school.

Allround Stand- en decorbouwer (BBL)

In het derde BBL-jaar versterk je bij je eigen werkgever de vaardigheden die je bij Stand- & Decorbouwer hebt geleerd. Daarbij kijk je breder naar je opdrachten: leiding geven, planning van vervoer, kosten en aanpak gaan een rol spelen. Je werkt aan complexere projecten en maakt kennis met alle materialen en (digitale) mogelijkheden die er binnen Nimeto zijn. Naast creatieve (keuze)vakken krijg je les in veilig werken (VCA vol en BVH) en communicatieve/ ondernemersvaardigheden. Ook worden je leidinggevende competenties aangesproken

 

SD1
SD4
SD2
SD5
SD3

In Beeld

Opbouw van de opleiding

In twee jaar bouw je je kennis en kunde steeds verder uit. In workshops leer je bijvoorbeeld werken met allerlei machines en gereedschappen. Doe je de BOL-variant, dan ga je fulltime naar school en werk je daarnaast aan diverse binnen- en buitenschoolse opdrachten. Het tweede jaar start je met een lange stageperiode gevolgd door een praktijkexamen. In de BBL-variant werk je vier dagen bij je eigen werkgever en ben je een dag op school. Dat geldt ook voor het derde jaar Allround Stand- en Decorbouwer.

Stage

De stageperiode begint in september als de scholen weer starten. Het gaat om een fulltime stage waarbij je 1 of 2 keer terug komt naar school. Samen met je mentor ga je op zoek naar een stagebedrijf dat bij je past en die dicht in de buurt van je woonplaats is gevestigd. In de stageperiode kun je als volwaardige collega meewerken. De stageperiode duurt tot ongeveer medio januari.

Duur van de opleiding

De Niveau 2 BOL opleiding tot Stand- en Decorbouwer duurt twee jaar. De Niveau 3 BBL opleiding Allround Stand- en Decorbouwer duurt een jaar, aansluitend aan je niveau 2 opleiding.

Wat kun je na deze opleiding?

Stand- & Decorbouwer (BOL-BBL)

Met je diploma Stand & Decorbouwer kun je bijvoorbeeld aan de slag als stand- en decorbouwer, evenementenbouwer of (junior) interieurbouwer. Als je al werkt, sta je met dit diploma nog steviger in je schoenen. Misschien wil je na deze twee jaar jezelf nog verder ontwikkelen. Bij Nimeto kun je nog een jaar door om ook het diploma Allround Stand- & Decorbouwer (niveau 3, BBL) in je zak te steken.

 

Allround Stand- en decorbouwer (BBL)


Als allround stand- & decorbouwer vergroot je je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld opklimmen tot uitvoerend leidinggevende in de stand- en decorbouw, interieurbouw of de evenementenbranche. Je bent in staat collega’s te begeleiden, een team aan te sturen en de verantwoordelijkheid te dragen voor (complexe) opdrachten.

 

Aanmelden en toelating

Toelatingseisen

Om je te kunnen aanmelden voor Stand- en Decorbouwer heb je minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbaar diploma op niveau 1 nodig.  

Voor het BBL-jaar Allround Stand- en Decorbouwer geldt dat je je diploma Stand- en Decorbouwer hebt of aantoonbare werkervaring.

Aanmelden

Aanmelden voor het Stand & Decorbouwer Niveau 2 klik dan hier. En om aan te melden voor Allround Stand & Decorbouwer Niveau 3 klik dan hier. Vóór 1 april heb je de meeste kans dat er nog voldoende plek is. Je wordt niet automatisch geplaatst na je aanmelding. Als we de aanmelding en jouw digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intake. 

Intake (online)

Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Zo zorgen we er samen voor dat jij de keuze maakt die het beste bij jou past. Na de intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.