(Allround) Signmaker

Vind je het leuk om auto's te beletteren, reclameborden te maken en etalages van teksten te voorzien? Heb je naast een gevoel voor techniek een flinke dosis creativiteit? Dan is de opleiding (Allround) Signmaker het helemaal voor jou! 

Medewerker Sign | 25214 | Allround Signmaker | 25213 | niveau 2 en niveau 3 | 2 of 3 jaar | BOL en BBL

Meld je aan

Het beroep

Signmaker

Sign is het engelse woord voor belettering. Als (Allround) Signmaker houd je je bezig met visuele communicatie. Je werkt aan reclame-uitingen op auto's, in etalages en op gevels. Denk bijvoorbeeld ook aan de bewegwijzering op Schiphol. Met behulp van computerprogramma's, printers en snijplotters maak je je technische ontwerp productieklaar. Daarna monteer je de signing.

Allround signmaker

Als allround signmaker geef je soms leiding aan een team. Dat hangt af van de grootte van het bedrijf. Je kunt aan het werk bij signbedrijven of reclamebureaus voor binnen- en buitenreclame.

Wat leer je?

Je leert teksten en afbeeldingen (signing) netjes voor te bereiden, te printen en te plotten (uitsnijden) en aan te brengen op reclameborden, auto's of etalages. Je zorgt er voor dat de klant zelf teksten kan aanbrengen of jij doet dit voor de klant.

Het werken met Adobe Illustrator, zuinig werken met materialen en het bedienen van de machines zijn belangrijke lesonderdelen. Naast de creatieve vakken krijg je ook les in rekenen en talen.

Ga je verder met de opleiding tot Allround Signmaker dan leer je in het derde jaar zelfstandig te werken. Je leert de basisvaardigheden voor carwrappen, je werkt in ons schoolgebouw aan print- en plotwerk en assisteert in de Signshop. Hiernaast krijg je ook les in veilig werken, communicatieve- en ondernemersvaardigheden.

Signing 1
s1

In beeld

Opbouw van de opleiding

Bij de start van de opleiding leer je de basistechnieken van een signmaker, zoals handmatig snijden en folie aanrakelen. Hierna volgen een aantal projecten waar je zowel de theorie als de praktijk van het vak meekrijgt. Je leert hoe je oppervlaktes berekent, de snijplotter bedient en het verschil tussen diverse folies. De projecten bestaan uit creatieve en praktische opdrachten. De projecten duren vier weken. Daarnaast krijg je diverse workshops.

Stage
In het tweede jaar van de opleiding Signmaker loop je vier maanden stage. Ga je verder met de opleiding Allround Signmaker dan loop je nog eens twee maanden stage. Je gaat zelf op zoek naar een stagebedrijf. De school ondersteunt je hierin. Als vakschool hebben we goede relaties met bedrijven uit het veld.

Duur van de opleiding
De opleiding tot Signmaker duurt twee jaar. Wil je de opleiding Allround Signmaker gaan doen dan duurt deze drie jaar. Waarbij je het 3e jaar ook in de BBL variant kunt volgen.

Diploma
Met een diploma van Nimeto Utrecht ligt de wereld aan je voeten. Nimeto is een merknaam! De branche vraagt specifiek naar studenten met een diploma van Nimeto Utrecht. Met de opleiding kan je aan de slag bij een signmaker, waar je je verder kunt specialiseren in het vak.

Aanmelden en toelating

Aanmelden
Aanmelden voor het nieuwe schooljaar doe je door het digitaal aanmeldingsformulier voor de opleiding Signmaker (niveau 2) of Allround Signmaker (niveau 3) in te vullen. Het formulier opent in een nieuw scherm of tabblad. Als we je aanmelding en een digitaal doorstroomdossier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een intake. Na de intake ontvang je een studiekeuzeadvies of een uitnodiging voor een verlengde intake.

Intake
Tijdens de intake kijken we naar je motivatie en enthousiasme om te starten met de opleiding. Op deze manier komen we erachter of de opleiding bij je past. 

Toelatingseisen
Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding geldt dat je minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbaar diploma op niveau 1 moet hebben.