Zestien gedecoreerde Rietveld meubels geselecteerd voor expositie 'Het Stijljaar in Utrecht'

27-01-2017

Woensdag 25 januari vond de jurering plaats van de 45 gedecoreerde Rietveld meubels gemaakt door studenten van de opleiding Specialist Restauratie en Decoratie. 'Een leuke aanblik met een behoorlijke diversiteit', zo oordeelde de jury. De jury bestond uit: Mieke Rietveld (kleindochter van Gerrit Rietveld), Kees Diepeveen (wethouder Cultuur gemeente Utrecht), Titus Darley (Spectrum Design, producent van verschillende Rietveld meubels), Hans van Soelen (hoofd Culturele Zaken gemeente Utrecht) en Caroline de Wit (docent Nimeto Utrecht).

Een groot aantal meubels werden unaniem verkozen. De geselecteerden blonken uit in strakheid qua schilderwerk, originaliteit en diversiteit en brachten in sommige gevallen herinneringen op aan de jeugd van Mieke Rietveld. ‘De meubels werden altijd gebruikt in plaats van dat deze op een voetstuk werden geplaatst’.

Er was veel decoratief werk waarbij er een koppeling werd gemaakt tussen de verschillende kunstenaars, zoals Mondriaan- en Bart van der Leck-achtige interpretaties. Ook assemblagetechnieken en meubels waarbij elementen gefreesd zijn in onze werkplaats Labora vielen in de smaak. Daarnaast vond men details origineel of erg actueel zoals de stoel ‘Tom Tom’ van Janneke Hofman met haar verwijzing naar de kaart van de binnenstad. Sommige meubelstukken werden geroemd om hun ‘expressieve of rijke detaillering’. Aan ieder meubelstuk valt dan ook iets te ontdekken.

Constructie technisch bleek het monteren van de meubels complexer dan gedacht. Erg leerzaam, vonden de studenten. Afwijkingen werden dan ook direct opgemerkt door Mieke Rietveld en Titus Darley.

Nieuwsgierig geworden? Het werk van 16 geselecteerde studenten is vanaf 1 februari t/m 1 juni te bewonderen in de hal van het stadskantoor te Utrecht, tijdens de expositie ‘Het Stijljaar in Utrecht’.

undefined

undefined   undefined

undefined

undefined   undefined

undefined   undefined