Utrechtse vmbo en mbo scholen buigen zich over puberbrein

01-04-2019

Op 26 maart organiseerden vijf Utrechtse mbo-instellingen samen met drie regionale vmbo’s voor het eerst in de Munt in Utrecht de onderwijsconferentie VMBOMBO030. Mbo-docenten van Nimeto, ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht, het Wellantcollege en vmbo-docenten van onder andere het Oosterlicht College, Schoonoord en X11 gingen in diverse workshops met elkaar in gesprek over het thema “Puberbrein” en het thema “Op weg naar zelfstandigheid”. Gezamenlijk spannen alle scholen in de regio Utrecht zich enorm in om de overstap van leerlingen van het vmbo naar het mbo soepeler en makkelijker te laten verlopen. Ook landelijk is dit een belangrijk thema. De conferentie werd geopend door Anke Klein, wethouder onderwijs van de gemeente Utrecht, gevolgd door een inspiratie-sessie van Youngworks over het puberbrein in het onderwijs. Anke Klein: “Wat een mooi initiatief deze regionale samenwerking tussen vo en mbo. Fijn dat er zo veel mbo-studenten en vmbo-leerlingen bij deze conferentie betrokken zijn”. Voorafgaand aan deze conferentie hebben de Utrechtse mbo-instellingen al afgesproken om dit evenement jaarlijks te organiseren. Hopelijk ontstaat er zo een mooie traditie.

Gezamenlijk sterk beroepsonderwijs
Beroepsonderwijs vmbo-mbo is een stevige pijler van het Nederlandse onderwijssysteem. Meer dan de helft van alle Nederlandse jongeren volgt een opleiding in het beroepsonderwijs. Een afgeronde mbo-opleiding biedt volop kansen op de arbeidsmarkt. Een al jarenlange intensieve samenwerking tussen het voortgezet (speciaal) onderwijs, de mbo-onderwijsinstellingen en de diverse gemeenten heeft ervoor gezorgd dat in 2018 96% van de leerlingen een succesvolle overstap heeft gemaakt in de RMC regio Utrecht. Overstapmomenten zijn risicomomenten maar door middel van de nauwe samenwerking is dit risico de laatste jaren steeds kleiner geworden. 

“Peer” support
Bij deze onderwijsconferentie hebben vmbo-leerlingen en mbo-studenten samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van deze conferentie aan het draaiboek, de ontvangst van de deelnemers en de begeleiding van de workshopleiders. Zo krijgen de vmbo-leerlingen een beter beeld van het mbo, de studenten en bepaalde mbo-opleidingen. Levensecht leren van en met hun leeftijdgenoten, de zgn. “peers” is essentieel voor studentsucces.