Suze in de run voor Jonge Ondernemer van het jaar

22-02-2018

[Suze Kaandorp met haar product ‘Suzie Pad’ Foto: Mikayla le Clercq]

Onderwijs bereidt jongeren voor op een succesvolle toekomst op de arbeidsmarkt. Maar wat als de maatschappij steeds sneller verandert? Vroeger werkten mensen hun hele leven voor één baas, vijf dagen per week, van 9 tot 5. Tegenwoordig wisselen we vaak van baan, worden steeds meer mensen ondernemer en werken bedrijven veel met flexwerkers.

Om goed te functioneren in deze snel veranderende arbeidsmarkt is het noodzakelijk dat jongeren een ondernemende houding ontwikkelen. Zo kunnen ze inspelen op de veranderingen op de arbeidsmarkt en weten ze waar hun talenten liggen. JongOndernemen biedt, in samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs, actuele en relevante programma’s en projecten aan om te bouwen aan een ondernemende toekomst. 

Suze Kaandorp (24) is 3e jaars student van de opleiding PVO. Zij is een van de 4 jonge ondernemers die geselecteerd is door een deskundige jury. Daarbij is gekeken naar ‘werkend product’; heeft dit product echt een toegevoegde waarde en of het product ‘nieuw’ en ‘uniek’ is.

Met haar product ‘Suzie Pad’ voldoet Suze aan beide voorwaarden en is zij nu dus in de run voor Student Company van het jaar. Hierbij starten studenten in teamverband een eigen bedrijf waarbij ze doelgericht werken aan succes. Een uitdagende periode waarbij de studenten ervaren wat het inhoudt om een eigen bedrijf te runnen.

Kun je wat vertellen over de Suzie Pad? Hoe ben je op dit idee gekomen? “Ik was aan het bedenken met wat voor product of dienst ik deel kon nemen aan het programma. Daarbij moest ik denken aan de tijd dat ik in de horeca werkte, in de bediening. Mijn werkgever was niet altijd even blij met me omdat ik mijn dienblad nogal eens liet vallen. Met alle gevolgen van dien; niet alleen glasscherven maar ook financiële schade (drankomzet, glazen kapot, tijd om het op te ruimen die je anders beter kunt besteden). Ik heb toen bedacht dat er een manier moest zijn om dat te voorkomen. Uiteindelijk is dat de Suzie Pad geworden; een anti-slip padhouder die ervoor zorgt dat het dienblad keurig op je hand blijft zitten."

“Met de Suzie Pad heeft u grip op uitserveren!"

Wat een goed verhaal! Uit eigen ervaring ben je dus tot dit idee gekomen. Dan weet je ook zeker dat je product een commercieel succes kan worden. “Absoluut! Jaarlijks worden er heel veel kosten gemaakt door vallende dienbladen. En daarom hebben we ook al afspraken kunnen maken bij de Sligro en met Klaas van der Valk van het hotelconcern. Samen met hen gaan we praten over de mogelijkheid om het product in het assortiment op te nemen. Hagenouw eten & drinken op Hoog-Catharijne wil graag mijn product testen en er liggen wat lijntjes naar Hebu en Bavaria. Het gaat dus best voorspoedig."

Waar staat jouw onderneming over een jaar? “Volgens de planning van JongOndernemen gaan we in een jaar tijd een onderneming oprichten, hebben we aandeelhoudersvergaderingen en draait het net als een echt bedrijf. Ik heb dus ook personeel in dienst. In juni van dit jaar moet ik besluiten of ik stop of doorga met de Suzie Pad. Suit Supply is ook ooit vanuit Jong Ondernemen gestart, dus het is niet ondenkbaar dat het tot iets groots kan groeien. Het lijkt mij in ieder geval heel erg leuk om door te zetten."