Schilders brengen een bezoek aan vliegbasis Gilze-Rijen.

06-04-2018

Onze studenten van de vakopleiding Schilder lopen elk voorjaar zo'n tien tot twaalf weken stage in het bedrijfsleven. Op die manier maken ze kennis met de praktijk en doen zij veel ervaring op die zij later in de schildersbranche goed kunnen toepassen. Veel studenten gaan werken voor een schildersbedrijf, maar enkele van hen komen terecht in een heel bijzondere omgeving: de wereld van de Koninklijke Luchtmacht.

Begin dit jaar heeft een schilder (en oud-student van Nimeto) van de vliegbasis Leeuwarden samen met een recruiter van de Luchtmacht voorlichting gegeven op Nimeto. Door deze vakinhoudelijk informatieve voorlichting en stageplekken kunnen jonge mensen kennismaken met de Luchtmacht.

Hierna hebben 10 studenten zich aangemeld als geïnteresseerden in een baan als vliegtuig-schilder bij de Luchtmacht. Zij brachten onlangs een bezoek aan vliegbasis Gilze Rijen. De basis voor Chinooks, Cougars en Apache helikopters.  Tijdens een uitgebreide rondleiding hebben ze uitleg gekregen over wat een schilder bij de Luchtmacht zoal doet aan werkzaamheden. Naast schilder en spuitwerkzaamheden aan vliegtuigonderdelen, verricht men na de opleiding ook reparaties aan composiet onderdelen.

 

Er is ook een Sign afdeling waar stickers en banners geprint/gesneden kunnen worden. In Gilze Rijen zit de vliegtuigplaatwerkerij naast de schilderswerkplaats en hier worden veel items gemaakt en gerepareerd die later door het personeel van de schilderwerkplaats van het voorgeschreven verfsysteem worden voorzien. Coatings op vliegtuigen en helikopters worden zwaar belast: hitte, kou, zout of rondvliegend zand. En bij een F-35 is de coating essentieel bij het onzichtbaar zijn op de radar. Specialistisch werk dus.

De studenten hebben een goede indruk gekregen en kwamen enthousiast terug van het bezoek aan de vliegbasis. Binnenkort mag de vliegbasis Leeuwarden de eerste stagiaire van Nimeto verwelkomen: Demi Hoek gaat haar stage lopen op de Friese vliegbasis.