Studenten Specialist Restauratie en Decoratie bezoeken Steenhouwerij Maarssen

09-10-2017

Afgelopen donderdag brachten tweedejaars studenten Specialist Restauratie en Decoratie (2A en B)een bezoek aan Steenhouwerij Maarssen in Utrecht waar zij een workshop natuursteen hebben gevolgd. 

Steenhouwerij Maarssen is een moderne en goed geoutilleerde onderneming die als één van de weinigen in Nederland nog klassiek steenhouwerswerk kan leveren. Met 8 man vast personeel en een jaaromzet van rond de 2 miljoen euro, behoort het bedrijf tot de grotere steenhouwerijen van Nederland.

Het bijzondere aan Steenhouwerij Maarssen is dat zij alle disciplines in eigen huis heeft. Het hele traject, vanaf de steengroeve tot en met de uiteindelijke plaatsing van het product, wordt door hen gecontroleerd. Binnen de onderneming is een grote theoretische en praktische kennis aanwezig over historische en moderne natuursteensoorten en de toepassing daarvan. Hierdoor kan een deskundig advies worden gegeven over de toepassing van natuursteen en een hoogwaardig ambachtelijk product worden geleverd.

John van den Heuvel is een van de medewerkers van de steenhouwerij en daarnaast docent aan het Nationaal Restauratie Centrum. Hij begeleidt onze studenten tijdens het bezoek en vertelt hen over de verschillende opdrachten die de steenhouwerij uitvoert. Steenhouwerij Maarssen is gespecialiseerd in het restaureren van monumentale natuursteenwerken. Zowel op locatie als in de werkplaats kunnen zij diverse herstelwerkzaamheden uitvoeren.

Veel door hen toegepaste technieken zijn:
- breuken verlijmen, scheuren verstevigen met doken;
- ontbrekende delen aanhelen met restauratiemortels;
- beschadigingen uithakken en inboeten met nieuwe steen;
- marmer ontzouten met spoelbaden;
- demontage en montage natuursteenwerk;
- roestende doken verwijderen en door RVS vervangen.

 

Enkele bijzondere restauraties waar zij het steenhouwerswerk van mochten uitvoeren zijn: het Nationaal Monument op de Dam, de Grote Kerk van Breda, de Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort, de Sint Jans kathedraal te Den Bosch, de St. Nicolaaskerk in Amsterdam en de kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem.

Na een presentatie over het ontstaan van natuursteen, een rondleiding langs de verschillende soorten volgt uitleg over de bewerking van natuursteen en kunnen de studenten zelf gaan steenhouwen in de werkplaats. Een interessante dag in de opleiding van de opleiding Specialist Restauratie en Decoratie.

Heb je interesse in het volgen van deze opleiding? Kom dan naar een van onze
Open Huis dagen:

30 november 2017

16:00 – 20:00 uur

19 januari 2018

16:00 – 20:00 uur

20 januari 2018

10:00 – 13:00 uur

9 maart 2018

16:00 – 20:00 uur

10 maart 2018

10:00 – 13:00uur