Bezoek aan Technisch Instituut Heilige Familie te Brugge

09-12-2015

In het kader van de internationalisering heeft er een eerste kennismaking plaatsgevonden met de school Technisch Instituut Heilige Familie te Brugge om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een uitwisselingsproject op te starten.

België heeft een heel ander onderwijssysteem dan Nederland. Na de basisschool gaan leerlingen naar het secundair onderwijs. Ze kunnen dan kiezen uit drie richtingen die ieder zes jaar duren. 

  • ASO algemeen secundair onderwijs, de moeilijkste hoofdrichting van de drie, die zich vooral toespitst op verder studeren.
  • TSO technisch secundair onderwijs, onder te verdelen in A en B. Technisch A richt zich ook op verder studeren en technisch B richt zich op de arbeidsmarkt. Het diploma geeft de mogelijkheid om te gaan werken of doorstuderen. Deze opleiding is vergelijkbaar met onze niveau 4 opleidingen.
  • De derde richting is BSO, beroeps secundaire onderwijs. Dit is een praktijkgerichte opleiding. Met het diploma ben je beroepsgeschikt en klaar voor de arbeidsmarkt. BSO is vergelijkbaar met onze niveau 2/3 opleidingen.

TIHF Brugge biedt nog een variant op de ASO richting aan, namelijk KSO: kunstgericht secundair onderwijs.

Binnen iedere richting kun je kiezen uit meerdere opleidingen. De opleidingen die bij Nimeto aansluiten zijn o.a. architecturale en binnenhuiskunst, toegepaste beeldende kunst en etalage en standendecoratie.

Daarnaast zijn er een aantal opleidingen die ook interessant zouden kunnen zijn voor een uitwisselingsprogramma: artistieke opleiding, architecturale vorming, beeldende vorming, vrije beeldende kunst en creatie en mode.

Half januari komt er zonder tegenbericht een delegatie van TIFH Brugge Nimeto bezoeken.

Voor meer informatie over het Technisch Instituut Heilige Familie te Brugge kijk op www.tihf.be.