Studenten verzorgen de werfbeurt voor Statenjacht Utrecht

30-10-2017

Nog niet zo heel lang geleden werkten onze schilders aan het Statenjacht Utrecht en kreeg de bovenkant van het jacht een opfrisbuurt. Nu 'de Utrecht' op het droge lag in Museumwerf- Vreeswijk kon de 2-jaarlijkse werfbeurt worden ingepland. Dat betekende 2 weken lang een heleboel krabbers, schuurmachines, schildersystemen en uiteraard een klas enthousiaste studenten die onder leiding van hun docenten Adri en Katinka de boot weer helemaal herstelden.

De Utrecht is een eikenhouten reconstructie van een 18e eeuws statenjacht en werd in 2003 in de Veilinghaven van Utrecht te water gelaten. Statenjachten werden van de zeventiende tot in de negentiende eeuw gebruikt voor het vervoer van hooggeplaatste personen zoals stads- en staatsbestuurders, mensen van adel, bevelhebbers van leger- en vloot, bestuurders van de VOC, en hun familie.

Comfortabel
De schepen waren rijkversierd en comfortabel ingericht. Ze waren indrukwekkend om te zien, wat ook de bedoeling was. Ze moesten de rijkdom en de hoge positie van de passagiers onderstrepen. Er zijn in totaal zo’n 200 statenjachten gebouwd.

De Utrecht is een reconstructie gemaakt op basis een bouwtekening uit 1746 van de destijds beroemde statenjachtbouwer Pieter van Zwijndrecht. 

Na de onderhoudsbeurt in Vreeswijk, ligt De Utrecht weer terug op de plek waar hij gebouwd is, in de Historische Haven (de voormalige Veilinghaven) in Utrecht.

Van november tot eind maart ligt het schip daar als eetcafé. Van april tot november ligt het schip in de oude haven van Volendam en kan het worden gehuurd voor dagtochten.

Projectonderwijs
Deze samenwerking is voortgekomen uit een opdracht voor het projectonderwijs waarbij onze studenten een opdracht uitvoeren voor een externe opdrachtgever. Heeft u ook interesse in een samenwerking met onze studenten? Neemt u dan contact op met project.bureau@nimeto.nl