Nimeto Bedrijvendag: 'Samen kom je verder'

22-01-2018

Op 18 januari jongstleden vond de Nimeto Bedrijvendag plaats op de mbo vakschool voor creatieve ruimtemakers in Utrecht. Tal van enthousiaste bedrijven uit de vastgoedonderhoud-, restauratie- en schildersbranche trok, ondanks Code Rood, naar Utrecht om daar kennis te nemen van de vernieuwingen binnen het mbo onderwijs. Een uiterst geschikt moment om ook kennis te maken met de andere bedrijven waarmee Nimeto samenwerkt voor stages en projecten. De bedrijvendagcommissie had een prachtig programma samengesteld voor de aanwezigen.

 
[Foto Jeroen Berends: aanwezigen worden op de gevoelige plaat vastgelegd door de studenten Media en Communicatie]

PROJECTONDERWIJS
In zijn openingswoord vertelt Henk Vermeulen, Voorzitter College van Bestuur, vol enthousiasme over zijn hond Puck. Vermeulen volgt een training met zijn hond en legt uit dat een hond al talenten heeft, maar je als baas moet leren welke tools je nodig hebt om de hond goed in te zetten zodat zijn talent verder wordt ontwikkeld. Vermeulen legt vervolgens de link naar studenten: "Ook zij bezitten talent en zowel de studenten als wij moeten leren hoe we dit optimaal benaderen en inzetten."

 
[Foto Jeroen Berends: Jos van den Akker over de ontwikkelingen in het onderwijs]

Docent Jos van den Akker sluit met veel enthousiasme hierop aan met zijn presentatie over de ontwikkelingen in het onderwijs. De studenten worden sinds 1,5 jaar anders opgeleid. Dat ‘anders’ opleiden zorgt ook voor een ander soort studenten die zelfstandiger zijn en over meer kennis beschikken die beter aansluit op het werkveld. De samenwerking met het bedrijfsleven zorgt voor feedback waardoor de school haar studenten nog beter kan voorbereiden op het projectonderwijs en de stageperiode. Daarom sluit Van den Akker zijn verhaal ook met de oproep voor nog meer samenwerking met het bedrijfsleven, in de vorm van projectonderwijs of excursies, maar ook als gastdocent. 

Het projectonderwijs is een belangrijk onderdeel voor studenten van Nimeto Utrecht. Iedere lesmodule van 6 weken wordt afgerond met een project van 2 weken. Tijdens die periode gaan ze reële opdrachten uitvoeren voor veelal externe opdrachtgevers. Dat varieert van een Energie Prestatie Advies tot een meerjarig onderhoudsbegroting voor de opleiding Projectmanager Vastgoed Onderhoud. De studenten van de opleiding Specialist Restauratie en Decoratie variëren van het uitvoeren van een kleurhistorisch onderzoek tot het restaureren van de kruiswegstaties. De opleiding Schilderen voert buitenschilder werkzaamheden uit voor stichtingen als Statenjacht De Utrecht. De derdejaars studenten maakten hiervoor de werkvoorbereiding en gaven leiding aan eerste en tweedejaars studenten tijdens de werfbeurt.

TALENT, BEZIELING EN PASSIE
Ben je bezield of ga je naar je werk? Weet je wat je nr. 1 talent is en durf je het uit te dragen? Veel mensen leven te weinig vanuit hun kern... en dat kan echt anders. Gastsprekers Wout Plevier en vocal coach Robin van Beek pakken dit met hun SLiM! Show op een inspirerende manier aan. Het publiek leert hoe je echt in contact treedt, en dat je - door zelf met bezieling je werk te verrichten - je medewerkers, maar ook studenten kunt laten excelleren. Ondersteund door het enthousiasme en de muzikaliteit van beide sprekers staat de zaal bol van positieve energie en leveren nieuwe inzichten een mooie bijdrage aan de bedrijvendag. 

 
[Foto Jeroen Berends: Wout Plevier van de SLiM! show demonstreert hoe je echt contact maakt]


[Foto Jeroen Berends: Zo ziet passie er uit tijdens de 'haka' oefening] 

BREAKOUT RONDES
Na een welverdiende pauze gaan de gasten naar de breakout rondes die voor meer inzicht zorgen en bijdragen aan de samenwerking tussen docenten, studenten en het bedrijfsleven. De onderwerpen zijn gevarieerd. Het ‘Begeleiden van stagiaires’ gaat verder op de groei en ontwikkeling van studenten. ‘Company versus Student’ kijkt naar de aansluiting van de kennis en vaardigheden van studenten op het bedrijfsleven. In ‘Mix en Match’ ontmoeten de bedrijven potentiële stagekandidaten voor het laatste jaar van hun opleiding Projectmanager Vastgoed Onderhoud. ‘Beoordelen, hoe doen we dat?’ helpt de stagebegeleiders om goed feedback en een zuivere beoordeling te geven.


[Foto Jeroen Berends: Tijdens de Mix & Match ronde maken de studenten kennis met potentiële stagebegeleiders]

WALKING DINER
De bedrijvendag werd afgesloten met een walking diner waardoor er nog volop de mogelijkheid was om te netwerken. "We kijken terug op een zéér geslaagde dag, die precies de samensmelting heeft gebracht waar we op hoopten" aldus een tevreden Projectcoördinator Willem Sevensma. De aanloop naar de show van SLiM! en de energie die daarbij vrij kwam, leverde fantastische inzichten en mooie gesprekken op tijdens de breakout rondes.