Nimeto Bedrijvendag: Hoe worden twee werelden één?!

15-02-2019

Donderdag 7 februari vond de Nimeto Bedrijvendag plaats op de mbo vakschool voor creatieve ruimtemakers in Utrecht. Tal van enthousiaste bedrijven uit de diverse branches trok naar Utrecht om daar kennis te nemen van de vernieuwingen binnen het mbo onderwijs en dichter tot elkaar te komen. Thema dit jaar; Hoe worden twee werelden één?!

De wereld om ons heen verandert continu. Samen zorgen we er voor dat we vakmensen afleveren die klaar zijn om die veranderingen in de praktijk aan te pakken. Maak ruimte voor elkaar. Dit door te ontmoeten, het gesprek aan te gaan en elkaar te inspireren.

GENERATIE Z
Spreker Kim Jansen van The Young Workforce bijt het spits af en neemt ons op een interactieve wijze mee in de wereld van de 5 generaties op de werkvloer. Er wordt kennis gemaakt met de verschillende generaties en hun eigen visies, normen en gedragspatronen. Kim pakt samen met het publiek de volgende vragen beet: Wat zijn de kenmerken van de generaties? Waar zit de kloof? Waar zitten de mogelijkheden om bruggen te slaan, elkaar te versterken en elkaars kwaliteiten te benutten? Wat heeft elke generatie nodig om te kunnen excelleren en op welke wijze kun je alle generaties op de werkvloer verbinden?

De wereld is nog nooit zo snel in beweging geweest als nu. Dit vraagt om een nieuwe blik op werk. Individuen en organisaties moeten wendbaarder zijn en zichzelf steeds blijven vernieuwen. En dat vernieuwen moeten we met 5 generaties op de werkvloer doen. Meer dan ooit! Generaties verschillen in mentaliteit, drijfveren en werkwijze. Vooral de jonge Generatie Y heeft duidelijk een andere visie op werk. Van 9 tot 5 werken is ouderwets, beloning moet transparant zijn, persoonlijke ontwikkeling op maat gemaakt en van managers wordt coachend leiderschap gevraagd. Lang niet altijd gemakkelijk, zeker in een tijd van vergrijzende personeelsbestanden en verouderde organisatiepatronen.

Foto Jeroen Berends  

INNOVATIERAAD
Voorzitter van de Nimeto Innovatieraad Edwin van der Geest introduceerde de raad en zichzelf bij het publiek. De Innovatieraad is een groep vakspecialisten uit het netwerk van Nimeto die met elkaar naar de toekomst kijken en hun vertaling maken naar de toepasbaarheid voor Nimeto. De raad brengt sectorale kennis in op het gebied van nieuwe technologie en branche-innovaties. Deze strategische kennis helpt Nimeto richting te geven aan haar innovatie. Na afloop van de presentatie deed Edwin een oproep aan alle stagebedrijven van Nimeto om vooral deel te nemen aan de Innovatieraad. Dit zorgde direct voor 3 geïnteresseerden!

FOCUS OP ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN
Na het inspirerende verhaal van Kim Jansen en de introductie van de Nimeto Innovatieraad gaat de focus op het onderwijs en het bedrijfsleven. De teamleiders van de diverse opleidingen nemen de bedrijven mee voor een workshop die geheel naar eigen behoefte is samengesteld. Zo vond er bij de opleiding Styling Interieur en Vormgeving een panelgesprek plaats, verzorgde Irene Koel (The Zooooo) een inspiratiesessie over innovatie bij Projectmanager Vastgoedonderhoud, gaf chemicus en wetenschapsfilosoof Pieter Keune bij Specialist Restauratie en Decoratie een presentatie over streetart en bijbehorende verftechnieken en konden er mooie prijzen gewonnen worden bij het Rad van Fortuin bij de opleiding (Gezel) Schilder. Dit allemaal met als gezamenlijk doel de opleiding en het bedrijfsleven dichter tot elkaar te laten komen.

  

GRIJP JE TALENT; SPEEDDATEN MET STUDENTEN
Als stagebedrijf van Nimeto wil je het liefst de allerbeste kandidaat. Om de bedrijven maar zeker ook de studenten hier een handje bij te helpen organiseerde de opleiding Projectmanager Vastgoedonderhoud een speeddate waarbij studenten van de opleiding zichzelf konden presenteren als veelbelovend student. Door hun sterke punten, goede eigenschappen, talenten, toekomstdromen en leerdoelen te delen met de bedrijven. Op basis van deze presentaties gingen de bedrijven in gesprek met de in hun ogen meest geschikte kandidaat. Resultaat: inspirerende gesprekken en mooie ontmoetingen.

NETWERKBORREL
De Bedrijvendag werd afgesloten met een borrel, verzorgd door Henk van Keulen van Onbeschaft, waar nog volop de mogelijkheid was om te netwerken. Maar ook gewoon samen te genieten van een hapje en een drankje. "We kijken terug op een geslaagde dag, waarbij de twee werelden zeker weer een stukje dichterbij elkaar zijn gekomen" aldus een tevreden Projectcoördinator Ellen van der Vegte.

Bekijk de korte impressie van de Bedrijvendag gemaakt door studenten van de opleiding Media en Communicatie.