Nederland heeft er 7 professionele lijstenmakers bij!

15-12-2020

Goed nieuws! Maar liefst zeven afgestudeerde lijstenmakers namen vandaag hun diploma in ontvangst. En succes gegarandeerd want de markt zit te springen om deze professionals. Zo’n anderhalf jaar geleden is Nimeto in samenwerking met Art-Frame, de brancheorganisatie van Lijstenmakers, een leergang Lijsten Maken en Inlijsten gestart omdat er door de jaren heen een schreeuwend te kort aan lijstenmakers is ontstaan. En dat terwijl het zo’n mooi ambacht vak is!

In 25 lessen en een aanvullende stageperiode leerden deze enthousiastelingen het vak en behaalden zij het MBO niveau 4 certificaat.

En nu kunnen ze:

  • Adviseren over een inlijsting, o.a. esthetisch en technisch adviseren, calculeren van een inlijsting en werkplanning
  • Een lijst maken, o.a. werken met machines, verschillende materiaalkeuzes en arbo en veiligheid
  • Een lijst bewerken, o.a. verguldtechnieken, decoratieve, verftechnieken, Verouderingstechnieken
  • Inlijsten, o.a. passe-partouts snijden en decoreren, verdiept en zwevend inlijsten, een 3d object inlijsten
  • Een lijst herstellen en restaureren, o.a. materiaal technisch en historisch onderzoek, opstellen van een behandelplan /restauratieadvies, bevestigen gegoten ornament

We wensen de gediplomeerden Anne, Clara, Gerjan, Janneke, Natascha, Sharon en Walter veel succes en plezier bij het in de praktijk brengen van hun nieuwe vaardigheden. Ben je na het lezen van dit artikel net zo enthousiast over de leergang, dan kun je hier meer informatie vinden.

Een leven lang leren 
Het ministerie van OCW ondersteunt vanuit de visie ‘Leven lang Ontwikkelen’ de mogelijkheid om delen van opleidingen te volgen. Deze keuzedelen sluit je af met een examen waarna je bij een positief resultaat een erkend mbo niveau 4 certificaat ontvangt. Zo ook bij het keuzedeel Lijsten maken en inlijsten.