Studenten portretteren ouderen uit woonzorgcentra QuaRijn

04-12-2018

Maandag 3 december vertrokken ongeveer 70 studenten van de opleiding Media en Communicatie in alle vroegte voor een bijzondere praktijkopdracht. Bestemming? Twee woonzorgcentra in Wijk bij Duurstede en Bunnik. Als onderdeel van hun opleiding interviewden ze de bewoners van het Ewoud en Elizabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede en Bunninchem in Bunnik.

Rebecca en meneer Verschoor 

Leren luisteren

In de opleiding Media en Communicatie is interviewen een van de technieken die de studenten moeten leren.  Leren luisteren en doorvragen is daarbij een belangrijke vaardigheid. Vanuit een stageproject met de woonzorgorganisatie Quarijn ontstond het idee om verder samen te werken.

 

Portretten maken

De studenten hebben de opdracht gekregen portretten in tekst en beeld te maken. Daarvoor gingen ze met ouderen in gesprek over levensloop, hobby’s, omstandigheden, achtergrond etc. Maar vaak gingen de gesprekken ook over de vraag ‘Hoe is het om ouder te worden’. De gemaakte portretten worden door QuaRijn uitgegeven en op een later moment verspreid onder bewoners en studenten.

 

Mediatraining

En passant kregen de studenten ook een les mediatraining. Het onderwerp ‘jong ontmoet oud’ was voor veel journalisten zo interessant dat ze tijdens de interview mee kwamen kijken om verslag te doen. RTV Utrecht deed in de uitzending van 3 december verslag van dit bijzondere project. Het fragment is te bekijken vanaf 07.22 minuten. 

 

Ewoud en Elisabeth gasthuis Bunninchem